Mokkapaloista pitää melkein jokainen. Silti en ole koskaan
oikein ymmärtänyt niiden päälle. Älkää nyt ymmärtäkö väärin, sillä toki niistä
pidän ja makean himoissani syön niitä erittäin mielelläni, mutta jotenkin ne
ovat mielestäni tylsiä. Parempiakin herkkuja on läjäpäin olemassa. Kaakaolla
maustettu sokerikakkupohja kuorrutettuna ylimakealla, hampaissa rahisevalla
kuorrutteella, mikä siinä on niin hyvää? Joo onhan se makeaa, mutta jos
himoitsee suklaata, niin ei mielestäni sokerikakkupohjainen, kaakaolla maustettu
kakkulevy sitä korvaa millään lailla. Monesti vielä useat mokkapalat ovat omaan
makuuni liian kuivia.
Koska tiedän kuitenkin monen niistä pitävän ja niitä usein
tekevän, niin halusin kokeilla tehdä niitä "ton-ton-tomasti" omaan
tyyliin käyttäen pohjana äitini luottoreseptiä, joka on mehevimmästä päästä
kokeilemiani. Taas mentiin pitkälti intuition pohjalta. Syntyi piirakka, joka
tuntui alkuun hieman liian kostealta, mutta kiinteytyi hyvin yön yli
jääkaapissa oltuaan. Kuorrutteeksi laitoin oikeaa suklaata, joka toimi
perinteistä kuorrutetta paremmin, sillä suklaan ja kahvin voimakas maku taittoi
kivasti piirakan makeaa pohjaa.
Annoksesta tulee piirakkavuoallinen. Jos haluat tehdä koko
pellin kokoisen annoksen, tuplaa aineet. Sokeria tämä ei sisällä kuin sen, mitä
tumma suklaa sisältää. Pohja on melko makea, joten jos tahdot vähemmän makean piirakan, niin vähennä makeutusta.
MOKKAPALAT
Kaakaoseos:
100g kookosöljyä
2rkl kaakaojauhetta
1tl pikakahvia
½tl suolaa
1,25dl vettä
5 tippaa toffeesteviaa
Kakkutaikina:
2,5dl erytritolia
1,5dl kookosjauhoja
2tl psylliumia
1tl vaniljajauhetta
0,75tl soodaa
2dl soijajugurttia
1 iso muna
Kuorrute:
0,75dl kookos- tai soijamaitoa
1rkl pikakahvijauhetta
3 tippaa vaniljasteviaa
100g tummaa suklaata (vähintään 70 %)
Kuumenna kaakaoseoksen ainekset kattilassa ja jäähdytä seos.
Sekoita kuivat aineet keskenään ja sekoita kaakaoseos
joukkoon. Lisää jogurtti ja muna ja kaada voideltuun vuokaan. Paista 200C noin
25 minuuttia. Anna jäähtyä. Tässä vaiheessa pohja tuntuu melko kostealta. Kuumenna kuorrutteen maito, kahvi ja stevia
kattilassa ja ota kattila liedeltä. Lisää joukkoon pilkottu suklaa ja anna
seistä minuutin verran, jonka jälkeen sekoita kuorrute tasaiseksi, kaada lämmin
kuorrute piirakan päälle, koristele haluamallasi tavalla ja anna jähmettyä
kylmässä. Parhaimmillaan seuraavana päivänä.
Moikka,upea blogi! :) Saan tästä inspistä. Mutta voiko tuon stevian korvata jollain ja tuon erytritolin? Itse haluaisin vain käyttää hunajaa tai kookospalmusokeria leivonnassa. En vain tiedä sit niitten määriä.. :D
VastaaPoistaKiitos paljon palautteestasi! Nyrkkisääntönä voi pitää, että jos tahdot korvata erytritolin kookospalmusokerilla, käytä sitä saman verran ja jätä samalla stevia pois. Makuasia tietenkin kuinka makeasta pitää, mutta kerran kokeilemalla osaa sitten seuraavalla kerralla muuttaa määrää, jos tarve :)
PoistaHunajasta en ole ihan varma, sillä se on nestemäisempää, mutta toisaalta myös selvästi erytritolia makeampaa, joten sitä voisi laittaa aavistuksen vähemmän (ja samalla jättää myös stevia pois).