Vaikken pidä talvesta, niin rakastan joulua ja
joulutunnelmaa. Joulutunnelmalla tarkoitan vanhanajan joululauluja, piparkakkujen
tuoksua, hyvää ruokaa läheisten kesken ja mukavaa yhdessä oloa ilman stressiä
lahjoista, kymmenistä eri ruokalajeista ja siivouksesta. Voin jo arvata teidän
ajatukset, miten ihmeessä tämä nyt liittyy kevääseen? Malttakaa vielä....
Kaikkein hienoimmat joulukokemukset olen saanut Saksan joulumarkkinoilta.
Rakastan niitä pikkumökkejä, valoja, vanhanajan tunnelmaa ja katuruokaa puhumattakaan
glühweinistä ja bratwurstista nautittuna pakkasessa. Valitettavasti Suomessa ei
ole vielä tähän mennessä ollut mitään niiden vertaista.
Saksalaiset osaavat makkaranteon ja currywurst on kaikessa
yksinkertaisuudessaan maukasta. Vaikka joulumarkkinoilla olen syönyt
bratwurstini ihan vain bratwurstina sinapin ja hapankaalin kera, niin silti
currywurst tuo aina mieleen Bremenin ihanat joulumarkkinat. Oli mikä vuodenaika
tahansa!
Yksinkertaisimmillaan currywurstin voi rakentaa grillaamalla
hyvälaatuisia bratwursteja ja tarjoamalla ne currykastikkeen kanssa, jonka voi
tehdä lisäämällä ketsuppiin suolatonta curryjauhetta maun mukaan. Olen
kuitenkin aina halunnut kokeilla makkaran tekemistä itse, mutta koska energia
ei tällä kertaa riittänyt moiseen eikä jääpissa ollut edes suolta, niin sain
idean kokeilla edes vähän jotain sinne päin. Ei tämä tietenkään ole sama kuin
oikein tehty makkara, mutta maku muistutti bratwurstia ja se oli kastikkeen
kera kerrassaan loistava saunaillan tarjottava.
MAKKARAT JA
CURRYWURST-KASTIKE
400g sika-nauta jauhelihaa
(rasvaa 23 %)
1tl suolaa
2,5rkl sipulijauhetta
2rkl meiramia
½tl jauhettua
muskottia
1-2tl maustepippuria
½tl valkopippuria
1½tl korianteria
jauhettuna
½-1tl
valkosipulijauhetta
1rkl timjamia
2tl inkivääriä
Laita kaikki aineet kulhoon ja vatkaa taikinakoukuilla
5-15min. Muotoile taikinasta 5 ohutta pötköä kelmun avulla ja rullaa tiukaksi
paketiksi. Kääri makkarat vielä folioon tiukasti ja hauduta niitä poreilevassa
vedessä noin 30 minuuttia. Anna jäähtyä ja poista folio ja kelmu. Makkarat voi
vielä halutessaan grillata.
Kastike:
1 sipuli
voita tai öljyä
1dl tomaattipyreetä
1,25dl vettä
4tl viinietikkaa
4tl suolatonta
curryjauhetta
suolaa ja
mustapippuria maun mukaan
6 tippaa
toffeesteviaa
Kuullota sipulia kattilassa rasvassa. Lisää muut aineet ja keitä
muutama minuutti. Halutessasi voit pyöräyttää kastikkeen tasaiseksi
tehosekoittimessa. Tarjoile kuumana makkaroiden kanssa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti