Sivut

keskiviikko 4. maaliskuuta 2015

Kvinoapohjainen peurapiirakka

 
Kehitin tämän piirakan, kun teki mieli tarjota ystävälleni jotain millä esittelisin hänelle uutta ruokavaliotani. Lopputuloksesta en voi koskaan kokeiluvaiheessa olla varma ja toisinaan vie muutaman oton ennen kuin resepti hioutuu mieleiseksi. Tämä onnistui kuitenkin heti ensimmäisellä kerralla ja sai paljon kehuja muilta vierailta.
Täytteessä voi toki käyttää mitä lihaa vaan, mutta parhaiten tähän sopii poro, riista tai vasikanliha. Alkuperäiseen reseptiin käytin peuran jauhelihaa. Voit toki käyttää mitä tahansa jauhelihaa haluat.
Kvinoa sopii hienosti pohjaan ja tässä käyttämäni punainen kvinoa täydentää pähkinäisellä maullaan täytettä. Kvinoan valmistuksessa pitää kuitenkin muistaa aina huuhdella siemenet huolellisesti juoksevan veden alla (tiheä siivilä on tarpeen), sillä siementen päällä on saponiini -nimistä ainetta, joka tekee kvinoasta karvaan makuista. Se lähtee onneksi huuhtelemalla pois. Halutessasi voit laittaa päälle juustoraastetta, mutta sen voi mainiosti jättää myös pois, sillä maku ei siitä kärsi. Tarvittaessa peitä piirakan pinta foliolla, mikäli pinta alkaa tummua liikaa. Usein niin tuppaa käymään, kun jättää juuston pois päältä. Kuivaksi koppuraksi kärähtäneet lihan palat eivät ehkä ole niitä kaikkein maukkaimpia ;)

PEURAPIIRAKKA KVINOAPOHJALLA

Pohja:
3dl keitettyä punaista kvinoaa
2tl timjamia
2rkl gluteenitonta soijakastiketta
2tl mexican-mausteseosta
1/2dl kirkastettua voita
11/2tl psylliumia

Täyte:
400g peuranjauhelihaa
1 punainen paprika (paahdettuna)
1 sipuli
 
2 valkosipulinkynttä
1tl suolaa
mustapippuria
maustepippuria
pizzamaustetta
oreganoa
1 iso muna (XL) (raakana)
(juustoraastetta, vuohen- tai lampaanmaitojuusto parempaa)
Sekoita pohjan aineet keskenään ja painele se piirasvuoan pohjalle ja reunoille. Esipaista pohjaa halutessasi 175C noin 10 minuuttia. Paahda paprika mustaksi esimerkiksi kuuman grillivastuksen alla, grillissä tai kuten minä, hellan pesässä. Laita paprika lautaselle kelmun alle ja anna jäähtyä. Kuori hiiltynyt kerros pois ja pilko paprika pieniksi paloiksi. Paahda sipulia ja valkosipulia pannulla, lisää jauheliha ja paista kypsäksi. Mausta ja lisää sekaan paprika. Anna täytteen jäähtyä ja sekoita joukkoon muna. Lisää täyte pohjan päälle ja paista piirakkaa 175C noin 15-20 minuuttia tai kunnes kypsä.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti