Kehitin tämän piirakan, kun teki mieli tarjota ystävälleni
jotain millä esittelisin hänelle uutta ruokavaliotani. Lopputuloksesta en voi
koskaan kokeiluvaiheessa olla varma ja toisinaan vie muutaman oton ennen kuin
resepti hioutuu mieleiseksi. Tämä onnistui kuitenkin heti ensimmäisellä
kerralla ja sai paljon kehuja muilta vierailta.
Täytteessä voi toki käyttää mitä lihaa vaan, mutta parhaiten
tähän sopii poro, riista tai vasikanliha. Alkuperäiseen reseptiin käytin peuran
jauhelihaa. Voit toki käyttää mitä tahansa jauhelihaa haluat.
Kvinoa sopii hienosti pohjaan ja tässä käyttämäni punainen
kvinoa täydentää pähkinäisellä maullaan täytettä. Kvinoan valmistuksessa pitää
kuitenkin muistaa aina huuhdella siemenet huolellisesti juoksevan veden alla (tiheä
siivilä on tarpeen), sillä siementen päällä on saponiini -nimistä ainetta, joka
tekee kvinoasta karvaan makuista. Se lähtee onneksi huuhtelemalla pois.
Halutessasi voit laittaa päälle juustoraastetta, mutta sen voi mainiosti jättää
myös pois, sillä maku ei siitä kärsi. Tarvittaessa peitä piirakan pinta
foliolla, mikäli pinta alkaa tummua liikaa. Usein niin tuppaa käymään, kun
jättää juuston pois päältä. Kuivaksi koppuraksi kärähtäneet lihan palat eivät
ehkä ole niitä kaikkein maukkaimpia ;)
PEURAPIIRAKKA
KVINOAPOHJALLA
Pohja:
3dl keitettyä
punaista kvinoaa
2tl timjamia
2rkl
gluteenitonta soijakastiketta
2tl
mexican-mausteseosta
1/2dl
kirkastettua voita
1/2dl
kookosjauhoja
11/2tl
psylliumia
Täyte:
400g
peuranjauhelihaa
1 punainen
paprika (paahdettuna)
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
1tl suolaa
mustapippuria
maustepippuria
pizzamaustetta
oreganoa
1
iso muna (XL) (raakana)
(juustoraastetta, vuohen- tai lampaanmaitojuusto parempaa)
Sekoita pohjan aineet keskenään ja painele se piirasvuoan
pohjalle ja reunoille. Esipaista pohjaa halutessasi 175C noin 10 minuuttia.
Paahda paprika mustaksi esimerkiksi kuuman grillivastuksen alla, grillissä tai
kuten minä, hellan pesässä. Laita paprika lautaselle kelmun alle ja anna
jäähtyä. Kuori hiiltynyt kerros pois ja pilko paprika pieniksi paloiksi. Paahda
sipulia ja valkosipulia pannulla, lisää jauheliha ja paista kypsäksi. Mausta ja
lisää sekaan paprika. Anna täytteen jäähtyä ja sekoita joukkoon muna. Lisää
täyte pohjan päälle ja paista piirakkaa 175C noin 15-20 minuuttia tai kunnes
kypsä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti