Sivut

sunnuntai 15. maaliskuuta 2015

Kasvis-broileripyörykät ja Mojo-kastike


Lomamatkoilta jää usein muistoksi kyseiselle maalle tai alueelle tyypillisiä ruokia. Lapsena vietetyiltä Kanarian matkoilta ehdottomasti mieleenpainuvin ruokaan liittyvä asia on ylisitkeän, lähinnä rekka-auton sisäkumia muistuttavan "fileepihvin" lisäksi ryppyperunat mausteisen Mojo-kastikkeen kera. Ryppyperunat ovat pienehköjä ohutkuorisia perunoita, jotka on keitetty yltiösuolaisessa vedessä. Perunoiden kypsyttyä vesi kaadetaan pois siten, että pohjalle jätetään tilkka vettä, jonka annetaan höyrystyä pois samalla kattilaa ravistellen, jolloin lopputuloksena on ryppykuorinen peruna, jonka pinnalla on ohut suolakerros.
Tällä kertaa päätin jättää perunat pois ja tarjota kastikkeen kanssa minikokoisia broileripyöryköitä. Lisäsin taikinaan kasviksia keventääkseni sitä vielä lisää ja samalla kasvikset toivat pyöryköihin lisämakua. Mausteiden kanssa olin maltillinen, sillä halusin antaa tilaa Mojon mojovalle maulle. Makuraati piti tästä kovasti!
KASVIS-BROILERIPYÖRYKÄT JA MOJO-KASTIKE
* kastike on vegaaninen


Pyörykät:
400g broilerin jauhelihaa
100g porkkanaa
100g kesäkurpitsaa
1 pieni sipuli
2rkl Fibrexiä
0,5 dl nestettä, kuten kasvimaitoa, vettä tai kasvislientä
1tl paprikajauhetta
1tl curryä
vajaa 1tl suolaa
½tl mustapippuria
öljyä
Sekoita Fibrex ja neste sekaisin ja jätä turpoamaan. Kuullota porkkanaa, kesäkurpitsaa ja sipulia pannulla pienessä tilkassa öljyä. Anna jäähtyä. Sekoita kaikki aineet keskenään massaksi ja pyörittele siitä käsin pieniä pyöryköitä. Paista uunissa 225C noin 15 minuuttia tai kunnes kypsiä ja ovat saaneet väriä. Tarjoile Mojo-kastikkeen ja esimerkiksi kurpitsasoseen kanssa.

Mojo-kastike:
1 punainen paprika
½ punainen chili siemenet ja valkoinen osa poistettuna
1-2 valkosipulin kynttä
1 pieni sipuli silputtuna ja öljyssä kuullotettuna
1tl jeeraa
2tl sitruunanmehua
5 tippaa steviaa
½-1tl suolaa
2rkl oliiviöljyä
½-1dl mantelilastuja paahdettuna
1mm jauhettua valkopippuria
Paahda paprika kuoren kanssa esimerkiksi grillivastuksen alla, grillissä tai hellan pesässä kunnes kuori on mustunut. Anna jäähtyä muovipussissa. Kuori paprika ja poista siitä sisukset. Laita kaikki aineet tehosekoittimeen ja jauha aineet kastikkeeksi. Tarjoile kasvisten tai broilerin kanssa.

6 kommenttia:

  1. Tarkoitatko jeeralla juustokuminaa ? Ajattelin tänään kokeilla tätä ohjetta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juuri niin Marina, jeera on sama asia kuin juustokumina, mikä taas ei ole lainkaan sama asia kuin kumina :)

      Poista
  2. Tein tänään. Mojo on taivaallisen hyvää. Pyörykät jakoivat mielipiteitä perheen miesten puolelta, mutta kaikki syötiin ja hyvää oli. Kiitos tästäkin ohjeesta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos palautteesta! Mojo on todellakin taivaallista. Se on myös todella hyvää kun sitä käyttää dippikastikkeena hedelmille, kuten meloneille tai papaijalle!

      Poista
  3. Herkullisen kuuloiset pyörykät! Ja mojoa en ole vielä tehnyt itse, nyt sain muutaman purkin tuliaisiksi talven aikana, joten pitänee eka syödä ne pois :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo Mojo on kyllä taivaallista. Pyörykät ovat mietoja maultaan sen takia, että Mojo on mausteista. Ajattelin, että jos pyörykätkin ovat kovin mausteisia niin maut ehkä riitelevät keskenään. Tietysti asia on eri, jos pyöryköihin käyttää samoja mausteita kuin mitä Mojo sisältää. Halutessaan pyöryköihin voi siis laittaa enemmänkin mausteita :) Mojo sopii hyvin myös dippikastikkeeksi kasviksille ja eksoottisille hedelmille!

      Poista