Olen yrittänyt tehdä itse gluteenitonta, sokeritonta ja
vähähiilihydraattista lakritsia aikaisemminkin laihoin tuloksin. Maku vielä
menetteli, mutta rakenne oli joko löysää puuroa tai kivikovaa ja rouskuvaa kuin
keksi.
Tällä kertaa olin jo melko tyytyväinen lopputulokseen. Nämä
maistuivat aivan lakritsille ja koostumuskin oli melko hyvä. Rakenne oli tosin
kaupan lakritsia pehmeämpi ja lakritsille tyypillinen sitkeys puuttui, mutta
muuten erittäin hyviä ja olin itse tyytyväinen aikaansaannokseeni.
Lakritsinjuurijauheella väri jää haljakaksi, joten sitä voi
parantaa sekoittamalla joukkoon murskattuja hiilitabletteja. Ne eivät
kuitenkaan rakenteen kannalta ole välttämättömiä. Toinen vaihtoehto on käyttää
mustaa elintarvikeväriä.
HUOM! Eräs lukija lähestyi minua ja huomautti, että säännöllistä lääkitystä käyttävien olisi syytä jättää hiilitabletit pois, sillä ne imevät lääkkeet kropasta, onhan hiili ensiapuna myrkytysoireisiin. Siten niiden tilalle voi laittaa mustaa elintarvike väriä tai jos värillä ei väliä niin ei tarvi laittaa mitään!
HUOM! Eräs lukija lähestyi minua ja huomautti, että säännöllistä lääkitystä käyttävien olisi syytä jättää hiilitabletit pois, sillä ne imevät lääkkeet kropasta, onhan hiili ensiapuna myrkytysoireisiin. Siten niiden tilalle voi laittaa mustaa elintarvike väriä tai jos värillä ei väliä niin ei tarvi laittaa mitään!
ITSE TEHTY
GLUTEENITON JA VÄHÄSOKERINEN LAKRITSI
4rkl kirkastettua
voita tai kookosöljyä
1,25dl erytritolia
5rkl
melassisiirappia (luontaistuote, ekokaupat yms.)
2rkl kookosmaitoa
½tl suolaa (tai maun
mukaan)
1rkl
lakritsijauhetta
1tl psylliumia
2tl ksantaania
6 hiilitablettia
murskattuna
Laita voi, erytritoli, melassi, kookosmaito ja
suola kattilaan ja kiehauta seos. Keitä seosta noin 10 minuuttia. Ota pois
liedeltä ja lisää joukkoon vatkaten ensin lakritsijauhe ja lisää
hiilitablettimurskaa tai mustaa elintarvikeväriä, kunnes väri on mieluinen.
Lisää psyllium ja vatkaa lopuksi joukkoon ksantaani. Ksantaani paakkuuntuu helposti, joten
ripottele sitä joukkoon vähitellen ja vatkaa samalla reippaasti. Muotoile
taikinasta tankoja ja leikkaa haluamasi kokoisiksi paloiksi. Jätä huoneen
lämpöön kuivahtamaan vuorokaudeksi, jolloin lakritsin rakenteesta tulee hieman
sitkeämpi.
Nyt teki mieli tehdä lakritsaa! Tykkään lakritsan mausta tosi paljon. Tämä lähti kirjainmerkkeihin :-)
VastaaPoistaPs. I love organic
:) Täälläkin tykätään lakusta!
PoistaOi, ihania lakuja, pitää laittaa testiin. Mahtava blogi sinulla!
VastaaPoistaKiitos Petra!
PoistaOi kiitos että olet olemassa ja jaksat päivittää tätä blogia loistavilla resepteillä ahkerasti! :) <3 Minulla epäillään keliakiaa, minkä lisäksi haluaisin muutenkin karsia ruokavaliosta epäterveellisiä ruoka-aineita, ja olen viettänyt henkistä suruaikaa ajatellen, etten enää ikinä saa syödä tuota ja tätä lempiruokaani. Mutta täältähän löytyy ohjeet ihan kaikkeen mahdolliseen, mitä voi ikinä maailmassa tehdä mieli! Siis kiitos!
VastaaPoistaOi kiitos ihanasta palautteesta! Tuollaiset palautteet innostavat minua kehittämään uusia ja entistä parempia "korvikkeita" ja muita ruokatuotoksia! Kommenttisi taisi olla päivän pelastus! Olet enkeli <3 Kiitos itsellesi tästä! <3
Poistatoimisiko tuossa hunaja makeuttajan? itselläni ei voi olla mitään lisättyä sokeria....
VastaaPoistaTarkoitatko melassisiirapin sijaan? Varmaan toimii, mutta väristä tulee vaalea ja myös maku on vähemmän lakritsimainen. Melassisiirappia myydään luontaistuotekaupassa.
PoistaOsaatko sanoa, onko lakritsijauheella ja lakritsijuurijauheella kovin paljon eroa? Jälkimmäistä olisi kaapissa (:
VastaaPoistaOn niillä eroa, mutta voi käyttää kumpaakin. Lakritsijauhe on maultaan vahvempaa ja "suolaisempaa", mielestäni enemmän lakritsimaista kun taas lakritsinjuurijauhe on maultaan makeampaa, miedompaa ja "lämpimämpää", suutuntumaltaan jauhoisempaa.
VastaaPoista