Äitini suosikki kääretortuista on rukiinen
puolukka-vaniljakääretorttu. Sen pohjaan tulee ruisjauhoja ja väliin paksua
vaniljakiisseliä ja puolukkahilloa. Mummuni on aikoinaan löytänyt ohjeen
jostain lehdestä ja hänkin teki kyseistä torttua usein. Oma suosikkiversioni
tuosta tortusta sisälsi vaniljakiisselin sijaan vaniljajäätelöä, nam!
Nyt päätin kokeilla samantyylistä kääretorttua korvaamalla
jauhot tummilla pellavansiemenillä. Lisäsin taikinaan myös ruokalusikallisen
carob-jauhetta, jota käytin myös ruispaloissani. Se tuo hieman maltaista makua,
muttei ole pakollinen, ilmankin pärjää mainiosti. Kiisselistä kannattaa tehdä
paksu, jotta se pysyy hyvin tortun välissä, samoin puolukkahillo kannattaa olla
vähän tanakampaa.
Tortusta tuli vallan mainio ja hyvän makuinen. Se sopii
hyvin kahvipöytään tarjolle näin syksyllä.
”RUKIINEN”
PUOLUKKA-VANILJA KÄÄRETORTTU
Vaniljakiisseli:
3dl haluamaasi
kasvimaitoa
1 muna
3rkl
maissitärkkelystä
½tl vaniljajauhetta
vaniljasteviaa maun
mukaan
Pohja:
4 munaa
1,25dl erytritolia eli Karppisokeria
25-30 tippaa
vaniljasteviaa
½tl suolaa
6rkl vettä tai
haluamaasi kasvimaitoa
1dl tummia
pellavansiemeniä
1tl psylliumia
1tl leivinjauhetta
(1rkl carob-jauhetta)
Hillo:
2dl puolukkasurvosta
20 tippaa
vaniljasteviaa tai maun mukaan jotain muuta haluamaasi makeutusta
0,75tl ksantaania
Valmista ensin kiisseli sekoittamalla kattilassa kaikki
aineet keskenään ja kuumenna kiehuvaksi. Keitä seosta 3 minuuttia ja anna sen
jäähtyä. Kiisseli paksuuntuu jäähtyessään.
Laita uuni kuumenemaan 200C. Jauha pellavansiemenet
jauheeksi tehosekoittimessa tai monitoimikoneessa. Lisää joukkoon loput kuivat
aineet suolaa lukuun ottamatta ja sekoita sekaisin. Kuumenna neste kiehuvaksi
ja jätä syrjään odottamaan. Vatkaa kulhossa sähkövatkaimella munat, erytritoli,
vaniljastevia ja suola kuohkeaksi vaaleaksi vaahdoksi. Lisää joukkoon kuuma
neste samalla vatkaten. Kääntele sitten esimerkiksi nuolijalla joukkoon kuivat
aineet ja kaada seos leivinpaperoidulle pellille. Paista uunissa noin 8-10
minuuttia ja kumoa torttulevy toiselle leivinpaperille, jolle on ensin
ripoteltu hieman esimerkiksi kookosjauhoja, jottei torttulevy tartu
leivinpaperiin. Poista päällimmäinen leivinpaperi varovasti.
Sekoita puolukkasurvokseen haluamasi makeutus ja ksantaani
varovasti ripotellen samalla sekoittaen, ettei ksantaani paakkuunnu.
Tehosekoittimessa homma käy helposti. Anna seoksen seistä 5-10 minuuttia,
jolloin se tulee paksummaksi ja levitä sitten se torttulevyn päälle. Lisää
päälle vaniljakiisseli ja kääri torttu rullalle. Säilytä jääkaapissa.
Tätä(kin) täytyy kokeilla! Just vähän aikaa sitten omassa blogissani tuskailin, kun ei oikein tahdo löytyä kääretorttuohjetta johon ei olisi käytetty vehnäjauhoja eikä perunajauhoja.
VastaaPoista:) No niin sitten vaan testaamaan, miltä tämä vaihtoehto tuntuu ;)
PoistaOnhan kaunis ! Ja kuulostaa muutenkin hyvältä, kunhan tältä tiukistelulta ehtii...
VastaaPoistaKiitos! :)
PoistaVautsi!! Näyttää kyllä niin herkulliselta, että tätä on ihan pakko kokeilla!!! :)
VastaaPoista:) Kiitos!
Poista