En tunne montaakaan ihmistä, jonka mielestä
piparkakkutaikina ei ole parempaa kuin valmiit piparit. Piparkakut ovat ihan
hyviä, mutta taikina on suurta herkkua. Joka joulu on tehtävä taikinaa yli
tarpeiden, jotta siitä riittää ylimääräistä herkutteluun. Joskus olen pohtinut,
miksi ylipäätänsä edes paistaa pipareita, kun ne voisi syödä jo raakana.
Raakaleivonnaiset ovat muutenkin nyt niin iso juttu, että silloin oltaisiin
oikein trendinharjalla myös piparkakkujen kanssa. ;-)
Siispä tuumasta toimeen, kulhot ja raaka-aineet esille ja valmistamaan piparkakkutaikinaa syötäväksi.
Tein niistä piparkakkutaikinakonvehteja. Jätin taikinasta munan pois, jotta
taikina olisi turvallisempaa syötävää. Pyörittelin taikinan pieniksi
suupalankokoisiksi palloiksi ja kuorrutin tummalla sokerittomalla ja
maidottomalla suklaalla. Nämä ovat taattu hitti niille, jotka rakastavat
piparkakkutaikinaa!
PIPARKAKKUTAIKINALLA
TÄYTETYT KONVEHDIT
(16-18kpl)
Taikina:
3rkl voita, kookosöljyä tai maidotonta margariinia
1rkl
kookospalmusiirappia, vaahterasiirappia tai tavallista siirappia
5rkl erytritolia
tomusokerina, kookossokeria tai tavallista tomusokeria
1tl ceyloninkanelia
0,25tl kutakin:
inkivääriä, neilikkaa, pomeranssia, kardemummaa
1tl pellavajauhetta
(käytin vaaleaa)
1rkl haluamaasi
kasvimaitoa tai tavallista maitoa
2½rkl kookosjauhoja
Kuorruttamiseen:
noin 200g tummaa
sokeritonta suklaata tai muuta haluamaasi suklaata
Sulata voi ja kookossiirappi kulhossa mikrossa tai liedellä
kattilassa. Lisää joukkoon siivilöity tomusokeri sekä muut aineet. Sekoita
sekaisin ja laita jääkaappiin, kunnes taikina on jähmettynyt. Pyörittele
taikinasta pieniä palloja. Sulata suklaa ja kasta pallot suklaaseen ja laita
leivinpaperille. Siirrä konvehdit viileään, kunnes suklaa on jähmettynyt.
Säilytä viileässä tai pakasta tarvittaessa.
Tosi mielenkiintoinen idea. Näitä vois tehdä jouluviemisiksi sukulaisille. Kauankohan noi säilyy jääkaapissa hyvänä? Vaikka eiköhän nuo katoa parempiin suihin ennen ku huonoksi menee. :)
VastaaPoistaVeikkaan jälkimmäistä! Eiköhän nämä ainakin viikon säily jääkaapissa, varmaan pidempäänkin...
PoistaSaako tosta taikinasta ihan oikeasti paistettua pipareita vai onko se vain jotain piparin makuista ?
VastaaPoistaEn ole kokeillut eli en tiedä, mutta jos kaipaat viljatonta, vhh, pähkinätöntä ja mantelitonta sekä munatonta piparkakkureseptiä, niin sellainen on kyllä tulossa, ja ihan paistettuna versiona ;)
PoistaEn vielä ole tehnyt, kun halusin varmistaa - tuleeko kuiva-aineita todellakin noin vähän, 21/2 rkl kookosjauhetta ja 1 tl pellavajauhetta?
VastaaPoistaKyllä! Kookosjauhot imevät todella paljon ja jos niitä laittaa liikaa on tuloksena kuivaa, murenevaa taikinaa, joka muistuttaa maultaan lähinnä sahajauhoa ;)
PoistaOk, kiitos. Pakko oli varmistaa. Aion tehdä niitä nyt Isännänpäiväksi <3 Mukavaa viikonloppua sinulle!
VastaaPoistaOn hyvä aina varmistaa :) Niitä virheitä kun välillä sattuu. Hyvää viikonloppua myös sinulle! :)
PoistaNää on aivan ihania! Mun kuopuksella (rapiat 1vuotiaalla) on maito,muna ja vehnä allergia. Nyt hän on alkanut tajuamaan kun isoveli 3vee saa kahvipöydässä vähän herkutella ja hän ei itse saa mitään. Tein hänelle näitä ja ai että tuli pikkumies onnelliseksi eikä kiinnostanut isoveikan suklaa keksit enään ollenkaan. Tämä on Blogi on minulle ihan korvaamaton tiedonlähde, tykkään itse paljon leipoa mutta allergia ystävällisistä resepteistä on todella vähän tietoa. Aijon kokeilla monia muitakin ohjeita täältä ja jään kyttäilemään uusia. Nää herkut sopii koko perheelle! Ihana Blogi ja todella hyvästä aiheesta!! T. Erittäin kiitollinen Äiti.
VastaaPoistaTämä oli niin ihana palaute! Kiitos paljon! Olin tekemässä keksejä kun luin tämän ja siltä istumalta tein reseptiin muutoksia ja tein niistä munattomia, vaikkei alun perin ollut tarkoitus. Jos tulee mieleen reseptitoiveita, niin ethän arkaile laittaa postia ;)
PoistaOnko pellavajauhe pakollinen jos sitä ei löydy kaapista? :)
VastaaPoistaVoi kokeilla ilmankin ja laittaa hieman ksantaania tai psylliumia, jotta taikina ei ole liian murenevaa :)
PoistaOk kiitos! :)
PoistaEipä mitään, mielelläni autan ja neuvon :)
PoistaTätä mäkin olisin kysynyt, en löytänyt kaupasta !
PoistaAion kokeilla jouluksi näitä !
:) Chiansiemenjauhettakin voisi kokeilla ja toki tummatkin pellavansiemenet käyvät. Niitä voi jauhaa itsekin :)
PoistaIhan mahtavaa että löysin tän blogin!
VastaaPoistaMulla on siis pitkään ollu maidoton-viljaton ja mielellään myös vähäsokerinen ruokavalio, sillä sokeri aiheuttaa hiivaa, vilja ja maito taas iho- ja hengitystieoireita.
Oon koko illan ihan mielissään lukenu kaikkia ohjeita ja tajunnu, että jee mullakin on herkkuvaihtoehtoja, jotka kaikenlisäksi ovat ravinteikkaita ja niin hyvännäköisiä! Kiitoksia kiitoksia kiitoksia!
Kiitos sinulle ihanasta palautteesta!
PoistaIhana ohje! Voikohan kookos jauhot korvata vaikka mantelijauholla? Ja jos pellavajauheen korvaa chialla niin onkohan määrä sama?
VastaaPoistaChian määrä on sama. Kookosjauhot voi todennäköisesti korvata mantelijauheellakin, mutta mantelijauhetta tarvitaan huomattavasti enemmän, sillä kookosjauhot ovat kuivempia ja kuitupitoisempia ja sitovat taikinaa huomattavasti tehokkaammin kuin täysrasvainen mantelijauhe. :)
PoistaKuulostaa kivalta reseptiltä, mutta kookosjauho.. Maistuuko kookos miten vahvasti valmiissa konvehdeissa?
VastaaPoistaMonessa reseptissä käytetään kookosta, mistä meillä ei pahemmin pidetä. Niin osaatko sanoa millä kookoshiutaleet, tai tässä tapauksessa jauhon voisi korvata?
Muistaakseni kookos ei näissä maistunut, mutta halutessaan ne voi korvata vaikka kaurajauhoilla tai mantelijauheella (määränä sen verran, että taikinasta saa pyöriteltyä palloja. Kaura- ja mantelijauhoa tarvitaan enemmän kuin kookosjauhoja). :)
Poista