Sivut

sunnuntai 18. lokakuuta 2015

Maidoton ja vegaaninen mozzarella (maidoton, munaton, viljaton, gluteeniton, vegaaninen, paleo, vähähiilihydraattinen)


Ensimmäisen onnistuneen maidottoman mozzarellakokeilun jälkeen, päätin kokeilla sen valmistusta jättämällä etikan pois ja hapattamalla seoksen maitohappobakteerien avulla. Samalla päätin kokeilla hyydyttämiseen liivatteen sijaan agar agaria.
Agar agar on vegaaninen luonnontuote, levä, jolla on hyytelöivä vaikutus. Agar agaria on saatavilla hiutaleina ja jauheena. Omani olen hankkinut ulkomailta ja olen käyttänyt sitä vain jauheena. Agar-jauhe sekoitetaan kylmään nesteeseen ja kuumennetaan samalla sekoittaen kiehuvaksi. Seosta keitetään muutama minuutti, jonka jälkeen se sekoitetaan hyydytettävään aineeseen. Agarin käytössä pitää huomioida, että se hyytyy huoneenlämmössä, joten sen kanssa pitää olla ripeämpi kuin liivatetta käytettäessä. Agar agar ei sula ruoan sulatuksessa, joten sillä on laksatiivinen vaikutus.

Eli tässä on nyt sitten kyseessä vegaaninen ja probioottinen mozzarella, joka auttaa ummetukseen (josta niin moni tuntuu nykypäivänä kärsivän) ja joka sisältää terveellisiä rasvoja pähkinöistä. Onko tämä nyt sitten trendikästä superfoodia ? ;-)
Ja mitä tuli kokeiluun, niin ensimmäinen epäonnistui. En saanut agaria hyytymään ja jälkikäteen luin, että sitä pitäisi keittää muutaman minuutin ajan. Minä vain kiehautin seoksen. Lisäksi käytin liian vähän vettä agarin kanssa ja muutenkin koko kokeilu oli melkoista suttaamista, joten uusi yritys ensimmäisestä kokeilusta viisastuneena.
Toisella kertaa homma sujuikin helpommin ja lopputuloksena oli oikein hyvä maidoton mozzarella, sekä maullisesti, että koostumuksellisesti.
MAIDOTON JA VEGAANINEN MOZZARELLA
(2-3kpl)
1,75dl cashewpähkinöitä
1,5dl vettä
1 maitohappobakteerikapseli
0,75tl suolaa
1,5dl vettä
2tl agar agar -jauhetta
Hienonna cashewpähkinät ja 1,5dl vettä tasaiseksi sileäksi seokseksi tehosekoittimessa. Kaada seos pieneen astiaan ja sekoita joukkoon maitohappobakteerikapselin sisältö (jauhe). Peitä seos kelmulla ja jätä huoneen lämpöön 18-30 tunniksi, riippuen huoneen lämmöstä ja siitä, kuinka hapanta seosta haluat (saa mielestäni maistua selvästi happamalta). Mausta seos suolalla.
Sekoita agar agar ja 1,5dl vettä pienessä kattilassa kiehuvaksi. Keitä seosta miedolla lämmöllä noin 3 minuuttia ja kaada seos sitten cashewseoksen joukkoon samalla sekoittaen, jotta agar agar sekoittuu siihen kunnolla.
Odota hetki, jotta seos alkaa paksuuntua, ja jaa se sitten sopivaan astiaan, joka on vuorattu kelmulla. Suosittelen esimerkiksi viinilasia, joka ei kapene (muuten mozzarellapalloja ei saa lasista pois :D). Anna hyytyä kylmässä noin tunnin.






10 kommenttia:

  1. Nämä sinun juustojutut on niiin siistejä! Tämäkin näyttää aivan aidolta mozzarellalta.

    VastaaPoista
  2. Aivan upeita mestarin muotoilemia mozzarellapallukoita ... namskis!

    VastaaPoista
  3. Ennen kuin lähden kokeilemaan, olisi kiinnostavaa tietää minkälainen on maku? :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. hmm...miten sitä nyt kuivailisi...maku on mieto ja kermainen, ehkä aavistuksen hapan eli hyvin lähellä oikeaa mozzarellaa. Toki pieni cashewpähkinän aromi tässä on, mutta mielestäni tämä oli todella hyvä korvike oikealle mozzarellalle :) Cashewpähkinähän maistuu (suolaamattomana ja paahtamattomana) kermaisen pehmeälle...kuin kermaa ;) Kannattaa maistella seosta, ennen kuin lisää agarin, jotta suolaisuus on makuusi sopiva. Agar kun hyydyttää todella nopeasti, jonka jälkeen siitä ei saa enää muotoiltua palloa. Mikään ei tietenkään estä tekemästä juustoa pieneen neliskanttiseen rasiaan :)

      Poista
  4. Hei, näyttää todella hyvältä! Niinkuin muutkin reseptit täällä. :) Millainen tuo maitohappokapseli on, siis joku ihan tavallinen apteekista löytyvä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihan tavallisia mitä saa luontaistuotekaupasta. Käytin tässä Bioteekin Probiootti Plussaa, mutta varmasti mikä tahansa muukin käy.

      Poista