Tähän reseptiin olen erityisen tyytyväinen, sillä nämä Milky
Way tyyppiset suklaat maistuvat mielestäni lähes samanlaisilta kuin kaupan
vastaavat. Lisäksi tyytyväisyyttä lisää se, että olen yrittänyt valmistaa näitä
jo useamman kerran eri raaka-aineita käyttäen ja eri ainesuhteilla, enkä ole
ollut lopputulokseen tyytyväinen, ennen tätä!
Aiemmilla kerroilla täyte jäi liian veteläksi ja koko nougat
massa lässähti ja vatkausvaiheessa. Lopulta luovuin nestemäisemmistä
makeuttajista ja siirryin kiinteään hunajaa ja se auttoi! Hunajia on eri
makuisia, joten valitse sellainen kiinteä hunaja, josta itse pidät. Juoksevalla
hunajalla ei ainakaan minä saanut näitä onnistumaan. Sokerittomiahan nämä ei
ole, mutta ainakin vähä sokerisempia ja terveellisempiä ilman valkoista sokeria
ja glukoosisiirappia.
Pieni varoituksen sana on kuitenkin paikallaan valmistusta
ajatellen. Kannattaa hommata sellainen lämpömittari, jolla voi mitata kiehuvan
sokeriliemen lämpötilaa ja toinen varoitus on heikkohermoisille, sillä näiden
valmistus vaatii pitkää pinnaa :)
Nougat täytteet tulee kuivua yön yli huoneen lämmössä, mutta
enemmän pinnaa vaaditaan patukoiden kuorruttamisessa. Tein patukoiden pohjan ja
pintakuoren vasta täytteen valmistumisen jälkeen. Piirsin leivinpaperille
täytelevyn kokoisen alueen, sulatin suklaata ja levitin sitä ohuen kerroksen leivinpaperille
piirretylle neliölle ja nostin sitten leivinpaperin nougatlevyn päälle siten,
että suklaa puoli koskettaa nougatia ja annoin sen jähmettyä, jonka jälkeen
leinpaperin voi nostaa päältä vois. Levy sitten ylösalaisin, jonka jälkeen on
monia vaihtoehtoja, kuten kuvistakin näkee. Levyn voi leikata minkä kokoisiksi
paloiksi haluaa. Patukoille voi tehdä suklaakuoren samalla tavalla kuin
pohjankin tai sitten patukoiden päälle voi valuttaa suklaata ohuena nauhana tai
kuorruttaa koko patukan suklaalla. Vaatii hermoja! Ainakin minulla! Helpointa
olisi, jos omistaisi suklaapatukkamuotin, johon voisi ensin tehdä suklaalla
reunat ja pohjan ja lisätä nougat siihen. Sitten antaa niiden kuivahtaa ja
lopuksi lisää päälle suklaan. Minulla ei tuollaisia muotteja ole, joten
tyydyttiin edellisiin ratkaisuihin. Tee kuten itse haluat! Todella hyviä nämä
ainakin olivat!
ITSE TEHTYT
TERVEELLISEMMÄT (VÄHÄSOKERISEMMAT) MILKY WAY -PATUKAT
1,5dl erytritolia
6rkl kiinteää hunajaa
2 isoa valkuaista
½tl suolaa
(1tl vaniljauutetta)
0,25tl
vaniljajauhetta
Kuorruttamiseen
haluamaasi suklaata (suosittelen tummaa, sillä täyte on todella makea)
Laita erytritoli ja hunaja kattilaan ja kuumenna seosta
miedolla lämmöllä, kunnes erytritoli ja hunaja sulavat tasaiseksi seokseksi.
Nosta lämpötilaa ja anna seoksen kiehahtaa. Aseta lämpömittari kattilaan ja
keitä seosta kunnes se on noin 150C.
Sillä välin vatkaa valkuaiset ja suola kovaksi vaahdoksi.
Kaada kuuma sokeriliemi ohuena nauhana valkuaisten joukkoon samalla
sähkövatkaimella kovaa vatkaten. Aseta kulho kylmään veteen ja jatka
vatkaamista, kunnes seos jäähtyy ja hieman jämähtää.
Lisää nuolijalla käännellen joukkoon vaniljajauhe (ja
halutessasi vaniljauute, ei pakollinen!). Levitä nougatseos leivinpaperin
päälle pellille haluamasi paksuiseksi levyksi (miten paksun täytteen sitten
haluatkin). Anna kuivahtaa peittämättä huoneen lämmössä seuraavaan päivään.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti