Thaicurryista on tällä kertaa vuorossa Massaman curry joka
on niin sanottu muslimicurry. Massaman curry on tullut Thaimaahan muualta
Aasiasta (mm. Intia) tulleiden muslimien mukana. Se eroaa muista thaicurryistä
sillä, että se ei ole yhtä tulinen ja sen maustamiseen käytetään intialaiselle
keittiölle tyypillisiä mausteita kuten tähtianista, kardemummaa, kanelia ja
neilikkaa. Muista thaicurryistä poiketen Massaman curry maustetaan kuivilla
mausteilla, kun taas thaimaalaisten currytahnojen valmistukseen käytetään
paljon tuoreita raaka-aineita.
Käytin omaan versiooni kaupan valmista massaman currytahnaa,
jota saa ihan tavallisista hyvin varustelluista ruokakaupoista. Tyypillisesti
ruoka tehdään naudanlihasta, mutta muitakin proteiininlähteitä kuten lammasta
tai broileria voi käyttää. Itse tein curryni possusta, kun sitä sattui olemaan
jääkaapissa. Todella epätyypillinen valinta, sillä massaman curry on
alkuperäisesti muslimien kehittämä ruoka, ja muslimithan eivät syös possua.
Onneksi aina voi soveltaa, käytä tätä ohjetta siis ohjenuorana ja muokkaa sitä
makusi mukaan.
Tavallisesti tähän ruokaan kuuluvat maapähkinät ja perunat,
mutta halusin tehdä ruuan vähähiilihydraattisesti ja korvasin perunat
retiiseillä. Lisäsin myös ripauksen kurkumaan, sillä perunat tuovat ruokaan
kivaa keltaista väriä ja yritin jäljitellä sitä myös retiiseillä. Tähän ruokaan
kuuluu myös oleellisena osana tamarinditahna, joka tuo ruokaan omanlaisensa
hapon. Tahnaa saa myös ruokakaupoista, ainakin Spice Up:lla on kyseistä tahnaa,
kuten muitakin currytahnoja. Tamarinditahnasta tulee minulle itselleni mieleen
luumusose, johon on lisätty sitruunamehua.
VÄHÄHIILIHYDRAATTINEN
MASSAMAN CURRY
400ml kookosmaitoa
1-3rkl Massaman
currytahnaa
400-500g porsaan
ulkofileetä suupalan kokoisina paloina (voit toki käyttää myös nautaa,
broileria jne.)
1 keskikokoinen
keltasipuli
150g retiisejä
pestynä ja leikattuna isoiksi paloiksi
kalakastiketta maun
mukaan (voi korvata suolalla, jos kala-allergia, varmista silloin, ettei
myöskään currytahna sisällä kalatuotteita kuten raputahnaa tms.)
2-3rkl
tamarinditahnaa
2-3rkl
kookospalmusokeria, erytritolia tai ruokosokeria (myös hunaja käy)
½-1dl paahdettuja
maapähkinöitä
(ripaus kurkumaa, jos
tahdot currystä keltaisempaa)
Laita kookosmaidosta 6rkl pannulle ja keitä seosta, kunnes
rasva erottuu maidosta. Mikäli käytät kookosmaitoa, joka sisältää stabilointi-
ja sakeuttamisaineita yms. ei erottumista tapahdu. Voit silloin keittää maitoa
hieman kokoon ja lisätä sitten tahnan ja jatkaa siitä.
Lisää pannulle currytahna ja hauduttele sitä hetki kunnes
näet rasvan kuplivan currytahnassa. Lisää pannuun possu, sipuli ja retiisit,
sekoita ja lisää loppu kookosmaito. Mausta makusi mukaan kalakastikkeella,
tamarinditahnalla ja sokerilla tai erytritolilla (sekä kurkumalla). Anna
seoksen kiehua, kunnes possu on kypsää. Lisää kypsennyksen aikana tarvittaessa
hieman vettä pannulle, jos seos kuivuu likaa. Tarkista lopuksi vielä maku ja
lisää tarvittaessa kalakastiketta, tamarinditahnaa ja sokeria. Lisää lopuksi
maapähkinät. Koristele haluamallasi tavalla ja tarjoile esimerkiksi riisin,
kukkakaaliriisin tai shiratakiriisin (slim riisi) kera.
Todella herkullisen näköistä currya, tosi kivan lämpimät värit myös tässä ruoassa. Ja kiitos tamarinditahnavinkistä! Itse en ole sitä aiemmin löytänyt perusmarketeista, nyt ainakin tiedän minkälaista purkkia etsiä. :)
VastaaPoistaKiitos! Kaikissa kaupoissa ei välttämättä ole tamarinditahnaa, mutta jos ei sitä ole, niin kannattaa pyytää, että tilaavat sitä. :)
PoistaTamarinditahnaa ja muita thai ja aasia herkkuja löytyy helposti etnisistä kaupoista joita alkaa olemaan ainakin isoissa kaupungeissa jo monia. Rohkeasti vain shoppailemaan :)
VastaaPoistaKiitos vinkistä, harmi kun ei Raumalla ole aasialaista ruokakauppaa :(
Poista