Munakas kuuluu tyypillisiin katuruokiin Thaimaassa. Se on
hyvin yksinkertainen ja erittäin rasvainen, mutta ihanan rapea. Munakkaan voisi
nimetä myös uppopaistetuksi munaksi, sillä tämä munakas on jotain ihan muuta
kuin klassinen ranskalainen munakas. Tämä on tumman kullanruskea, kuohkea ja
rapeareunainen. Ei tätä ihan joka päivä viitsi syödä, mutta oli silti pakko
kokeilla itse sen valmistusta. Tärkeää on vatkata munia haarukalla kunnes seos
on aivan tasaista ja nostettaessa haarukkaa munaseos valuu alas tasaisena
nauhana. Kalakastikkeen voi halutessaan korvata suolalla. Munakas kannattaa
valmistaa wokissa tai kattilassa, jolloin niiden reunat estävät munakkaan
liiallista leviämistä. Öljyn tulee olla paistovaiheessa todella kuumaa. Öljynä
voi käyttää mitä tahansa paistonkestävää öljyä (mielellään miedon makuista).
Tämän valmistumista on hauska katsoa. Kun munaseoksen kaataa öljyyn, se alkaa
välittömästi poreilla ja pullistuu kuin pullataikina :)
Perinteisesti munakas tarjotaan riisin ja thaimaalaisen
Sriracha-kastikkeen kera. Voit tietysti tarjota sen kuinka itse tahdot. Minulla
oli konjak-jauhoista tehtyä kaloritonta slim riisiä (shiratakiriisi) sekä
paseeratusta tomaatista ja chilijauheesta itse tehty kastike. Sweet Chili
-kastike sopisi tämän kanssa erinomaisesti!
THAIMAALAINEN
UPPOPAISTETTU MUNAKAS (Kai Jiew)
(1 annos)
2 munaa
1tl kalakastiketta
tai maun mukaan suolaa
paistamiseen öljyä
Laita lautaselle talouspaperia valmiiksi munakasta varten.
Tykkään itse imeyttää ylimääräisen öljyn paperiin ennen syöntiä Laita wokkiin
tai kattilaan öljyä muutaman parin sentin paksuudelta. Kuumenna öljy kuumaksi.
Riko munat kulhoo ja lisää kalakastike tai suola. Vispaa seosta haarukalla,
kunnes se on tasaista ja juoksevaa. Kokeile öljyn kuumuutta tiputtamalla
haarukalla pisara munaseosta siihen. Jos öljy alkaa välittömästi kuplia ja
munaseos pullahtaa ja nousee pintaan, on öljy valmista. Poista testipisara
öljystä ja kaada muna kuuman öljyn sekaan tasaisena nauhana. Varo räiskyvää
öljyä, ei kannata kaataa korkealta. Kypsennä munaa kunnes alapuoli on kullan
ruskea ja rapea. Käännä munakas (reikäkauha on hyvä väline) ja paista vielä
toiselta puolelta hetki. Sammuta hella. Siirrä munakas lautaselle talouspaperin
päälle ja painele halutessasi pinnaltakin öljyä. Tarjoile välittömästi!
Tosi hyvännäköinen ja kuuloinen ruoka!
VastaaPoistaKiitos! :)
Poista