Yllätyksetöntä ehkä, mutta mielestäni maailman paras
pastakastike on kunnon bolognese! Lapsena söin viikon lomamatkalla sitä joka
ilta. Se on vain niin hyvää! Enkä nyt siis puhu mistä tahansa
tomaattisesta jauhelihakastikkeesta, vaan siitä kunnon versiosta kasviksineen ja
punaviineineen (vaikken edes tykkää punaviinistä, mutta tähän se sopii).
Bolognese ei mielestäni ole bolognese ilman niitä! Ai niin, ja pekonia pitää
olla myös! Kastiketta myös haudutetaan pitkään, mielellään vähintään 6 tuntia.
Sen takia meillä aina tehdään sitä 10 litran kattilallinen kerralla ja
pakastetaan, sen tekeminen kun vie koko päivän! Mutta se on todellakin sen
arvoista!
Meillä oli tänä vuonna kasvimaalla spagettikurpitsaa. Jos
raaka-aine ei ole tuttu niin kyseessä on kurpitsa, joka kypsennetään
höyryttämällä tai uunissa halkaistuna ja kypsennyksen jälkeen sisus raavitaan
haarukalla irti puolikkaista. Lopputuotteena on kurpitsan makuinen ja
spagetilta näyttävää syötävää.
Sen kanssa alkoi tehdä mieli bolognesea, mutta koska sen valmistaminen
on aikaa vievää, kehittelin kastikeesta lähes yhtä täydellisen pikaversion. Jauhelihana
käytin kastikkeeseen Eskolan vasikan jauhelihaa, jota sain käyttööni. Kyseessä ei ole "valkoinen vasikanliha". Nämä vasikat eivät elä pimeässä ritiläpohjalla eivätkä pelkällä maidolla vaan syövät monipuolisesti ja naudalle tyypillisesti kasvaessaan lajitoveriensa seurassa ensin lämpölamppujen ja myöhemmin halutessaan avaran taivaan alla. Talon emäntä hoitaa niitä käsipelillä monta kertaa päivässä. Eskolan vasikanlihaa myyvät muun muassa Stockmannit, ruokapuoti Lumo Raumalla, Porin Prisma ja Euran K-market Viso. Lihaa saa myös tuottajalta eli Eskolan Matilta, joka sovittaessa toimittaa tuotteen suoraan ostajalle. Vasikkaa ennenkin syöneenä pitää todeta, että kyllä se vain on
paljon parempaa kuin tavallinen jauheliha tai mitä lihatuotetta nyt sattuu
vertaamaan. Esimerkiksi pihvit suorastaan sulavat suuhun!
Bolognese kastikkeeseen kuuluu myös sipuli, valkosipuli,
porkkana ja selleri. Koska olen hidas kasvisten pilkkoja, korvasin sipulin ja
valkosipulin jauheversioilla, sellerin jätin pois allergisia ajatellen ja
korvasin sen kuivatulla lipstikalla.
Jos lipstikka ei ole tuttu, niin se on pensaana kasvava
yrtti, luonnon oma lihaliemiaromi, joka antaa ruokiin todella hyvän maun. Se
myös kasvaa helposti ja nopeasti ja on todella vaikea tappaa, joten sopii myös
vähemmän innokkaille viherpeukaloille ;) Sopii myös parvekekasvatukseen!
Takaisin kastikkeeseen. Pekonina käytin valmiiksi kuutioitua
tavaraa ja porkkanan lisäsin joukkoon raastettuna, kypsymistä nopeuttaakseni.
Tomaattimurskaa joukkoon vielä ja tilkka mantelimaitoa (tai muuta kasvimaitoa,
tai tavallista lehmänmaitoa) pyöristää maut. Punaviiniä ei ollut, joten sen
korvasin tilkalla tummaa balsamicoa.
Tuli todella hyvää ja hakkaan ne ihan tavalliset suomalaiset
jauhelihakastikkeet mennen tullen. Tätä tulen tekemään varmasti monesti
uudestaan, kun bolognesen himo iskee yllättäen!
PIKABOLOGNESEKASTIKETTA
JA SPAGETTIKURPITSAA
(4-5 annosta)
100g valmiiksi
kuutioitua pekonia
500g Eskolan vasikan
jauhelihaa (tai muuta jauhelihaa)
1 iso porkkana
raastettuna
1½rkl sipulijauhetta
1tl
valkosipulijauhetta
0,75tl kuivattua
lipstikkaa
1rkl tummaa
balsamicoa
400g tomaattimurskaa
(Mutti on hyvää!)
½tl suolaa
hieman raastettua
muskottipähkinää
maun mukaan
mustapippuria
½dl haluamaasi
kasvimaitoa
1½dl vettä
tuoretta basilikaa
Laita pekoni kattilan pohjalle ja kuumenna, paista pekonin
omassa rasvassa pekonit, kunnes ne saavat väriä. Lisää joukkoon jauheliha ja
paista kunnes alkaa kypsyä. Lisää porkkana ja paista vielä hetki. Lisää
sipulijauheet, lipstikka, tomaattimurska, suola, muskotti, mustapippuri, maito
ja vesi. Hauduta 10-20 minuuttia (tai kuten haluat!) ja lisää joukkoon silputtu
tuore basilika. Tarjoile esimerkiksi spagettikurpitsan kera!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti