Luulitko, että ruokabloggaajat tekevät aina erinomaista
ruokaa? Leivonnaiset onnistuvat aina ja kaikki on niin kaunista, romanttista ja
täydellistä? No ehkei ihan....
Blogin olemassa olon aikana on tullut ideoitua, kehiteltyä
ja testattua jo satoja reseptejä. Monet niistä ovat olleet hyviä. Osa on ollut
kehityskelpoisia ja niistä on pienin muutoksin saanut lopulta erittäin hyvän
lopputuloksen. Harvemmin mitään on suoraan roskiin mennyt. Niitäkin kuitenkin
löytyy, joten päätin tällä kertaa avata hieman kulissien taakse ja esitellä
teille pilalle menneitä teoksia. Pitäkää hauskaa!
Alla on ensimmäinen roskiin mennyt kokeilu, mitä tuli
blogin alkumetreillä tehtyä. Kyseessä on se surullisen kuuluisa vuokaleipä
leipävuoassa valmistettuna. Valitettavasti en huomannut ottaa kuvaa leikatusta
leivästä, mutta aivan raaka se oli sisältä. Eikä siinä vielä kaikki! Se oli
aivan järkyttävän pahaa! En enää edes muista mitä siinä oli, mutta ainakin
riisiproteiinia, Fibrexiä ja psylliumia. Näin jälkikäteen ja hommassa harjaantuneena
ja uusia juttuja oppineena en voi kuin ihmetellä kuka ihme sai päähänsä tehdä
jotain tuollaista ;) Äidille jäi tuosta jonkinlainen kammo psylliumia kohtaan
niin, että hän maistaa sen nykyään heti, jos sitä on käytetty...ja jopa silloin,
kun sitä ei ole käytetty! Älä kokeile kotona!
Seuraavaksi kokeilin vuokaleipää uudelleen käyttäen
taikinana parhaiden viljattomien sämpylöiden taikinaa, mutta kypsentämällä sen
sämpylöiden sijasta leipävuoassa ja kuten tuon onnistuneen vuokaleivän kohdalla
totesinkin, niin raa'aksi jäi sekin. Roskiin meni!
No mutta mitä ihmeen vihreitä möykkyjä nämä ovat? Leipä
linjalla jatketaan, viljaton, hiivaton, ja maidoton leipä ilman mantelia, pähkinää ja kookosta. Tämä on ensimmäinen kokeilu ja vihreäksihän se meni ja oli
lisäksi raaka, jolloin ne lässähtivät. Käytin leivissä manteli- ja
kookosjauhojen sijaan jauhettuja auringonkukan ja kurpitsansiemeniä. Sittemmin
luin, että ainakin auringonkukansiemenillä on ominaisuus, joka värjää taikinan
vihreäksi, kun sen yhdistää emäksiseen aineeseen kuten soodaan. Mielestäni
kuitenkin vihreyttä saa vähennettyä, kun paistaa leivonnaiset välittömästi
taikinan sekoituksen jälkeen, sillä odottelu tekee niistä entistä vihreämpiä,
kuten olen todennut kyseisen leivän onnistuneessa versiossa. Kurpitsansiemenet
varmasti vielä korostavat vihreyttä entisestään. Lohdutuksena voin sanoa, että
makuun hurja väri ei vaikuta!
Viimeisenä leipäfiaskona olkoon tällä kertaa omenaleipä,
joka kohosi todella hyvin! Vähän turhankin hyvin, kuten kuvasta näkyy. Kuvista
on tullut hyvää kommenttia, "aivan kuin taideteos"! :D Todellakin,
leivän sisushan näyttää kuvissa aivan tippukiviluolalta. Toisesta päästä
pilkottaa jopa valoa, eli valoa on vielä tunnelin päässä kaikesta
epäonnistumisesta huolimatta. Minulle ehdotettiin jopa tuon kuvan kehystämistä!
Parhaimmat naurut sain kuitenkin siitä, että leivän onton
rakenteen takia keksimme sille aivan uudenlaista käyttöä. Sehän olisi aivan
mahtava patakinnas, valmistettu ainoastaan luonnollisista aineista! :D Kauhea huutonauru
ja vedet silmissä naurettiin! Onhan leipominen sentään mukavaa ja hauskaa
puuhaa.
Luin jostain, että kvinoasta saa tehtyä myös popcornin
tapaista herkkua samaan tapaan kuin maissista. Jutussa oli hieno kuva, joten tietysti
tuollaista erilaista ja minulle tuntematonta ideaa pitää kokeilla! Niistä aina
innostun kovasti, aivan samalla tapaa kuin esimerkiksi uusista tuntemattomista
raaka-aineista. Enemmän olen avannut kiinnostuksen kohteita esimerkiksi itsetehtyjen strösselien postauksessa.
No voin kertoa, ettei kannata yrittää kvinoapopcornia, ei
onnistunut. Muutama vaalea popannut jyvä kuvassa näkyy ja se olikin sitten
siinä! Ai niin, nuo jyvät eivät ole palaneet vaan ovat mustaa kvinoaa, kun ei
tavallista sattunut olemaan :D
Mitä ihmeen litkua seuraavassa sitten on?
Mielenkiintoista...joo siinä on itse tehtyä jogurttia hapatettuna, mutta se
pääsikin vahingossa homehtumaan. Noh, sitä sattuu, eikä se niin vakavaa ole. Ei
varmaan tarvitsisi erikseen mainita, mutta biojäteastia sai lisää täytettä
tästä kokeilusta. Ainut mikä jäi harmittamaan oli, että home ei näy kunnolla
kuvassa! :D
Voisarvet ja croissantit ovat olleet blogissani todellinen
murheenkryyni. Alla näkyy muutama ensimmäinen kokeilu, joissa lopputulos oli
raaka ja muotokin epämääräinen. Rasvat valuivat uunissa pihalle (tai ehkä
pellille..). Onneksi ne kuitenkin onnistuivat lopulta kohtalaisesti. Tosin
lehtevää lopputulosta ei ilman suurta tärkkelysmäärää saa. Gluteenittomista
croissanteista on tehty syksyn aikana useampi kokeilu käyttäen kutakuinkin
samaa reseptiä joka kerta. Siitä huolimatta lopputulos on aina ollut erilainen.
Juttua siitä on tulossa myöhemmin, sillä on kuitenkin pakko kertoa koko
croissanttistoori, kun lopputuloksena tuli sentään jonkin verran croisantteja
muistuttavat leivonnaiset ja niissä oli jopa kerroksia havaittavissa!
No niin, juttu jatkuu! Seuraavassa on sitten päästy jo
roskikseen asti. Arvatkaapa mitä siinä on? Ja kun olet veikannut, niin käyhän
heittämässä arvauksesi kommentteihin ennen kuin luet pidemmälle.
Noin. Joko jätit arvauksesi? Sitten voin paljastaa mitä
siinä on. Ei, se ei ole kukkakaalia! Se ei ole vihannesta nähnytkään. Siinä on
maidoton raastettava mozzarella. Massa juoksettui sitruunamehun takia ja
ajattelin sen olevan pilalla! Heitin pois ja kokeilin uudestaan. Sama tapahtui
taas! Harmitti ja suututti niin, että päätin siitä huolimatta iskeä mössön
muottiin ja katsoa mitä tulee. Ja
hyvähän siitä tuli oudosta massan rakenteesta huolimatta!
Seuraavaksi päästäänkin makeaan osioon. Vuorossa on
appelsiini-mantelikakku, joka ei pysynyt kasassa. Hieman likilaskuinen tuli ja
kaiken lisäksi toisella kokeilukerralla jäi vielä kiinni vuokaan. Tässä on
kuitenkin hyvä esimerkki miten pilalle mennyttä leivonnaista voi hyödyntää,
eikä se mene hukkaan. Koska maku oli kohdillaan, päädyin valmistamaan
kakkumurusta cake popseja.
Toinen hyvä esimerkki pilalle menneen hyödyntämisestä on
viljattomat ranskalaiset vohvelit, jotka näyttivät täydellisiltä vielä ennen
paistoa. Uunihan tunnetusti tekee ihmeitä, niin tälläkin kertaa! Lopputuloksena
ihanan rapeita, rasvaisia ja kullan ruskeita muruja, jotka päätyivät
hyydykekakun pohjaan, josta tulossa resepti myöhemmin. Ranskalaisten
vohveleiden resepti sekä alkuperäisenä, että gluteenittomana ja sokerittomana
on tulossa blogiin lähiaikoina.
Tässä on sitten Puffet-jäätelöitä. Muuten kiva, mutta
jäätelö suli täysin ensimmäisellä kerralla ja valui keksien välistä pois.
Notkistin jäätelön ensin ja lisäsin sen sitten keksien väliin. Suosittelen,
että leikkaa pakastimesta suoraan otetusta jäätelöstä muotilla palat ja laittaa
heti keksien väliin ja pakastimeen, niin ei käy näin!
Alla olevat esittävät jäätelötötterövohveleita, aikomuksena
oli kokeilla tehdä siitä onnenkeksejä. En tosin muista enää, muutinko ohjetta
tässä jotenkin. Noh, ihan sama kai se on, sillä ei niistä mitään onnenkeksejä tullut,
pikemminkin surunkeksejä, sillä ei niitä saanut taitettua mitenkään. Ne
hajosivat täysin, kun yritti taivuttaa. Pitää varmaan kokeilla joskus uudestaan.
Lopuksi vielä yksi keksifiasko. Jotain keksejä siinä näyttää
olevan, en vain kuollakseni muista enää edes mitä keksejä niiden piti olla ja
mitä niihin laitoin. Ja ehkä parempi niin! :)
Epäonnistumisetkin ovat yleensä hyödyksi, sillä niistä oppii
paljon. Ja vaikka paljon on opittu, niin paljon on myös opittavaa, sillä olen
sitä mieltä, että tässäkään hommassa ei koskaan tule valmiiksi. Aina on jotain
missä voi tulla paremmaksi ja oppia uutta. Siten voin luvata, että näitä
koottuja epäonnistumisia on luvassa myöhemminkin!
Everytime I bake... http://pikkusquare.blogspot.fi/search/label/s%C3%A4hl%C3%A4ys
VastaaPoista:) Mulla oli kanssa aikaisemmin toi ihan sama ongelma blenderien kanssa. Kyllä nuo kalliimmat blenderit vain ovat parhaita raakaleivonnaisissa. Entisellä tein Nutellaa melkein tunnin ja silti oli hieman rakeista kun taas Rawmixillä homma sujui minuutissa, parissa :) No ei tämä ole Täydellinen blogi :D
PoistaTekevälle sattuu; tekemättömäll ei mittään. Sanoi muinoin äitini. Kun tietää Sun ihanat onnistumisesti, niin uskaltaa kertoa, että ihan nauratti. Ja varsinkin, kun olen kokenut omissa kokeiluissani samanlaisia tilanteita. :)
VastaaPoista:D Tämä sarja tulee taatusti jatkumaan...eli seuraavaa osaa odotellessa ;)
PoistaVoih, sinä olet kyllä yliveto !! Lohduttavaa luettavaa, itse olenkin lopettanut kokeilut...
VastaaPoistaMutta ihanaa, et jaksat ja viitsit kehitellä näitä upeita ohjeita meidän muiden iloksi :)
Kiitos! <3 Kokeilut (ja epäonnistumiset) jatkuvat eli jatko-osia on tähän sarjaan luvassa :)
PoistaVoi vitsit mikä päivän piristys! :D Tosi hauska postaus ja helpottavaa kuulla, että kaikilla muillakaan ei aina luista keittiössä, vaikka ruokablogiakin pitäisi pystyssä. :)
VastaaPoistahttp://justsayinghianne.blogspot.fi/
Mullakin oli tosi hauskaa tätä kirjoittaessani :) Jatko-osia tälle sarjalle on taatusti luvassa!
PoistaMitä, eikö sinulla(kaan) kaikki onnistu aina kuin strömsössä? :D Huisi tuo tippukiviluolaleipä. :)
VastaaPoista:D Leipä oli meidänkin kuvasuosikki!
PoistaIhana postaus!! ☺ Ja onneksi tykkäät tehdä tätä kokeilevaa keittiötä, koska nää sun kaikki ohjeet on ollut ihan huippuja. Itselläni ei ehkä riittäis kokeilunhalu/mielikuvitus kaikkien näiden ohjeiden kehittelemiseen.
VastaaPoistaJa minäkin tykkäsin tuosta "tippukiviluolaleivästä", näytti hyvältä!!
Tykkään todella suunnitella ja testata kaikkia päähänpistoja kuten näkyy :) Ideaoita vaan tuppaa tulemaan sitä tahtia että ei millään ehdi kaikkia toteuttaa (heti, kuten itse haluaisin) :D
PoistaTuohan oli kuin meikäläisen (ei-blogi-)keittiöstä sillä erotuksella, että pystyn samaan normiaineksilla ja koetelluilla valmiilla resepteillä ;-)
VastaaPoistaHyvä vinkki se auringonkukansiemenet ja sooda. Halloweenhan on tulossa...
:D Sitten vaan testaamaan leipiä ;)
PoistaSe tippukivi leipä oli kyllä paras.;O).Ja tutun näkösiä juttuja muutkin kyllä.;O).
VastaaPoistaTippukivileipä on meidänkin suosikki näistä! :)
PoistaHeissan!
VastaaPoistaAiwan mahtavaa on ollut löytää blogisi!
Reseptit o helppoja ja osa raaka-aineista jopa löytyy kotoa niin pääseekin samantien kokeilemaan jtn uutta tämän blogin myötä:>
Yx asia vielä pohdituttaa että jos on mahdollista, resepteissä missä käytetään kananmunaa, jos kananmunan voi korvata jollakin muulla ni jos siitä ilmotettaisiin:)
Mutta erittäin mukavaa on ollut huomata että viljattomia/maidottomia/sokerittomia/ munattomia reseptejä löytyy ja et voi itsekin edes joskus herkutella ilman huonoa oloa!
Kiitos tästä!