Sivut

lauantai 3. lokakuuta 2015

Jutun juurta kurpitsasta ja paahdetut kurpitsan siemenet (gluteeniton, sokeriton, viljaton, munaton, maidoton, vhh, paleo, vegaaninen)


Kurpitsa mielletään usein syysruuaksi, mutta mikään ei estä käyttämästä sitä ympäri vuoden. Se on edullista ja todella hyvää. Siitä saa tehtyä monenlaista ruokaa ja se sopii myös makeisiin leivonnaisiin samalla tavalla kuin porkkana. Sen miedosta ja makeahkosta mausta pitävät myös lapset.
Kurpitsaa voi paahtaa, keittää, höyryttää, grillata, soseuttaa ja siihen sopii lähes kaikki mausteet. Tässä postauksessa on yksi idea miten hyödyntää koko kurpitsa. Itse kurpitsasta voi ainakin halloweenin aikoihin kaivertaa lyhtyjä ja sitten hyödyntää sisus ruuanlaitossa.
Sisuksen voi pilkkoa kuutioiksi ja paahtaa uunissa uunijuuresten tapaan tai sisuksen voi kypsentää joko höyryttämällä tai keittämällä pienessä tilkassa vettä ja soseuttaa se tasaiseksi. Mausteeksi riittää ihan pelkkä suola, mutta totta kai voi halutessaan olla luovampi ja maustaa miten tykkää. Sose on maukasta sellaisenaan, mutta siitä voi taas jatkojalostaa esimerkiksi lettuja tai piirakkaa.

Kurpitsan sisällä olevat siemenet kannattaa ottaa talteen, sillä ne ovat erittäin kuitupitoisia ja ravinnerikkaita ja paahdettuna kivoja naposteltavia. Monissa ohjeissa käsketään putsaamaan siemenet ja huuhtelemaan ne ennen paahtamista. Se ei ole välttämättä tarpeen vaan ne voi heittää pannuun sellaisenaan (eli hieman limaisina) eikä haittaa vaikka joukossa olisi vähän kurpitsanlihaakin. Kannattaa aloittaa paahtaminen miedolla lämmöllä, jotta kosteus siementen pinnalta ehtii kuivahtaa kunnolla, ennen kuin siemenet kärvähtävät. Lämpötilaa voi tarvittaessa nostaa myöhemmin, jotta siemenet saavat hyvän värin (mutta tässä tapauksessa se ei kuitenkaan ole musta)! Paahdetut siemenet voi tarjota sellaisenaan tai esimerkiksi salaatin joukossa. Siemeniä voi myös maustaa paahtamisvaiheessa haluamallaan tavalla. Alla yksi ehdotus.
 
 
 
 
 
 

 
 
 

 
 
 
PAAHDETUT KURPITSANSIEMENET
1 kurpitsan siemenet (noin 2dl)
1-2tl öljyä
½tl suolaa
½tl valkosipulijauhetta
½tl sipulijauhetta
1tl savupaprikajauhetta
0,25tl mustapippuria
½tl maustepippuria
1-2tl timjamia
Sekoita kuivat siemenet öljyn ja mausteiden kanssa ja paahda pannulla kunnes saavat hieman väriä. Siirrä pannulta talouspaperin päälle, jotta ylimääräinen öljy imeytyy paperiin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti