Kurpitsa mielletään usein syysruuaksi, mutta mikään ei estä
käyttämästä sitä ympäri vuoden. Se on edullista ja todella hyvää. Siitä saa
tehtyä monenlaista ruokaa ja se sopii myös makeisiin leivonnaisiin samalla
tavalla kuin porkkana. Sen miedosta ja makeahkosta mausta pitävät myös lapset.
Kurpitsaa voi paahtaa, keittää, höyryttää, grillata,
soseuttaa ja siihen sopii lähes kaikki mausteet. Tässä postauksessa on yksi
idea miten hyödyntää koko kurpitsa. Itse kurpitsasta voi ainakin halloweenin
aikoihin kaivertaa lyhtyjä ja sitten hyödyntää sisus ruuanlaitossa.
Sisuksen voi pilkkoa kuutioiksi ja paahtaa uunissa
uunijuuresten tapaan tai sisuksen voi kypsentää joko höyryttämällä tai
keittämällä pienessä tilkassa vettä ja soseuttaa se tasaiseksi. Mausteeksi
riittää ihan pelkkä suola, mutta totta kai voi halutessaan olla luovampi ja
maustaa miten tykkää. Sose on maukasta sellaisenaan, mutta siitä
voi taas jatkojalostaa esimerkiksi lettuja tai piirakkaa.
Kurpitsan sisällä olevat siemenet kannattaa ottaa talteen, sillä
ne ovat erittäin kuitupitoisia ja ravinnerikkaita ja paahdettuna kivoja
naposteltavia. Monissa ohjeissa käsketään putsaamaan siemenet ja huuhtelemaan
ne ennen paahtamista. Se ei ole välttämättä tarpeen vaan ne voi heittää pannuun
sellaisenaan (eli hieman limaisina) eikä haittaa vaikka joukossa olisi vähän
kurpitsanlihaakin. Kannattaa aloittaa paahtaminen miedolla lämmöllä, jotta
kosteus siementen pinnalta ehtii kuivahtaa kunnolla, ennen kuin siemenet
kärvähtävät. Lämpötilaa voi tarvittaessa nostaa myöhemmin, jotta siemenet
saavat hyvän värin (mutta tässä tapauksessa se ei kuitenkaan ole musta)!
Paahdetut siemenet voi tarjota sellaisenaan tai esimerkiksi salaatin joukossa.
Siemeniä voi myös maustaa paahtamisvaiheessa haluamallaan tavalla. Alla yksi
ehdotus.
PAAHDETUT KURPITSANSIEMENET
1 kurpitsan siemenet (noin 2dl)
1-2tl öljyä
½tl suolaa
½tl valkosipulijauhetta
½tl sipulijauhetta
1tl savupaprikajauhetta
0,25tl mustapippuria
½tl maustepippuria
1-2tl timjamia
Sekoita kuivat siemenet öljyn ja mausteiden kanssa ja paahda
pannulla kunnes saavat hieman väriä. Siirrä pannulta talouspaperin päälle,
jotta ylimääräinen öljy imeytyy paperiin.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti