Vietän
jouluaaton aina vanhempieni luona äidin jouluherkkujen ääressä. Pöydässä on
yleensä useita syöjiä ja suunnilleen kaikille on omat makumieltymyksensä. Siten
äidilläni on tapana kysellä jo etukäteen, mitä kukin haluaisi syödä, jotta jokaisella
olisi edes pari itselleen tärkeintä ruokaa joulupöydässä. Minun toivelista on varmasti
kaikkein erikoisin, sillä laatikot eivät siihen kuulu, vaikka esimerkiksi
lanttulaatikko on ihan hyvää. Syön kuitenkin mieluummin lantut ja porkkanat
uunijuureksina. Kinkkua en todellakaan halua, sillä harvoin olen hyvää
joulukinkkua saanut, yleensä se on kuivaa ja mautonta ja rakenteeltaan limaista.
Italiansalaattia ei kiitos, ei myöskään lihapullia tai perunaa. Sille listalle
kuuluvat sinappi-glögimaustettu graavikala, kalkkunaa tai broileria, mutta ei
rullana tai vaihtoehtoisesti poroa, uunijuureksia, haudutettua punakaalia ja rosollia
ilman maustekurkkua, silliä tai muuta erikoista. Pelkät etikkapunajuuret,
porkkana ja sipuli toimivat vallan mainiosti, jopa ilman kastiketta.
Tässä
on äitini valmistaman haudutetun punakaalin ohje. Mausteita ja makeutta voi
säätää oman maun mukaan. Tämä versio ei ole kovin makea, mutta omaan makuuni aivan
täydellinen.
ÄIDIN JOULUINEN HAUDUTETTU PUNAKAALI
½ punakaalia
400g hapankaalia
3kpl punasipulia
2dl vettä
1tl mustapippuria
1tl neilikkaa
2kpl laakerinlehteä
½dl vaahterasiirappia
2kpl hapanta omenaa
(suolaa tarvittaessa, koska hapankaalissa on suolaa)
Suikaloi
punakaali ja kuori ja pilko sipulit. Pane kattilaan vesi, mausteet ja siirappi.
Kiehauta seos. Lisää sekaan kaali, punasipulit ja omena ja hauduta miedolla
lämmöllä kannella peitettynä, kunnes vihannekset ovat pehmenneet. Tarjoile
lämpimänä muun ruoan lisukkeena.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti