Yksi parhaimmista jouluherkuista mitä tiedän, ovat
tallinnalaisen Olde Hansa -ravintolan sokeripaahdetut kanelimantelit. Tosin
saan niistä kroppani niin kipeäksi ja araksi, ettei juuri huvita enää niitä
syödä. Syyksi epäilen sokeria. Koska haluaisin nauttia niistä silloin tällöin,
piti tietenkin kehitellä oma vähäsokerisempi resepti. Tässä ohjeessa on hieman
kookospalmusokeria tuomaan paahtuneen sokerin makua. Lopputulos on kuitenkin
selvästi vähäsokerisempi, kuin perinteiset sokeripaahdetut mantelit.
Jos haluat, niin voit toki jättää sokerin kokonaan pois. Omasta mielestäni kookossokeri tuo kuitenkin sen tietyn joulutunnelman, jonka halusin säilyttää. Nämä mantelit ovat todella helppo ja nopea valmistaa. Pidä niitä tosin silmällä paahtumisen aikana, etteivät mantelit pala. Mausteita voit muutella oman makusi mukaan kuten haluat. Anna manteleiden jäähtyä täysin ennen tarjoilua, jolloin sokeri-mausteseos kovettuu niiden pinnalle täysin. Se vie jonkin aikaa. Jos haluat manteleihin todella paksun kuorrutekerroksen, tee valkuais-mausteseos kaksinkertaisena.
Jos haluat, niin voit toki jättää sokerin kokonaan pois. Omasta mielestäni kookossokeri tuo kuitenkin sen tietyn joulutunnelman, jonka halusin säilyttää. Nämä mantelit ovat todella helppo ja nopea valmistaa. Pidä niitä tosin silmällä paahtumisen aikana, etteivät mantelit pala. Mausteita voit muutella oman makusi mukaan kuten haluat. Anna manteleiden jäähtyä täysin ennen tarjoilua, jolloin sokeri-mausteseos kovettuu niiden pinnalle täysin. Se vie jonkin aikaa. Jos haluat manteleihin todella paksun kuorrutekerroksen, tee valkuais-mausteseos kaksinkertaisena.
VÄHÄSOKERISEMMAT
PAAHDETUT JOULUMANTELIT
2dl kuorellisia
kokonaisia manteleita
1 valkuainen
4rkl erytritolia
tomusokerina
25 tippaa
toffeesteviaa
(1rkl kookossokeria,
jos jätät pois, niin lisää hieman erytritolia ja steviaa)
1½-2tl
ceyloninkanelia
reilu ½tl neilikkaa
0,25tl
muskottipähkinää
0,25tl
vaniljajauhetta
ripaus suolaa
Sekoita valkuaisen joukkoon loput aineet, ensin mausteet ja
lopuksi mantelit. Kaada seos leivinpaperoidulle pellille siten että mantelit
ovat kiinni toisissaan, mutta yhdessä kerroksessa. Kaada kulhon pohjalle
mahdollisesti jäänyt mausteseoksen loppu myös manteleiden päälle. Paahda
manteleita 175 noin 10-15 minuuttia (uunin keskitaso, ettei pala), kunnes
valkuaisseos näyttää kypsältä ja mantelit saaneet hieman väriä ja uunista tulee
jouluinen tuoksu. Varo kuitenkin polttamasta manteleita! Ota mantelit pois
uunista ja anna niiden jäähtyä täysin, jolloin valkuaisseos kovettuu
manteleiden pinnalle.
Miten nämä mahtavat säilyä ? (Ellei niitä syödä...;) )
VastaaPoistaJoo ei säilytys ongelmia ;) Huoneen lämmössä säilyy ja ei ainakaan viikossa menneet huonoksi :) Uskon että säilyy useamman viikon, siis jos ei syö niitä ennen :D
Poista