Vanhat kunnon kaneliässät, kuka niitä voisi vastustaa? Ne
ovat nopeita ja helppoja tehdä, eivätkä raaka-aineetkaan ole monimutkaisia. Ne
ovat ihanan mureita ja sopivasti kanelisia. Minulla on lisäksi tapana maustaa
taikina vielä vaniljalla, joka on mielestäni pakollista ässissä.
Perinteinen taikina valmistuu ihan perusraaka-aineista:
voista, sokerista, munista ja jauhoista. Muokkasin ohjeen sokerittomaksi ja
viljattomaksi Karppisokerin eli erytritolin sekä kookosjauhojen ja
mantelijauheen avulla. Lopputulos yllätti positiivisesti, sillä viime
kevättalvella kokeilin tehdä niitä heikommalla lopputuloksella. Harjoitus tekee
mestarin tässäkin asiassa! Lopputuloksena syntyi ihanan vaniljaisia, miedosti
kanelisia, mureita ja herkullisia ässiä. Valmistin nämä ässät voilla, jonka voi
toki tarvittaessa kirkastaa, jos se sopii paremmin ruokavalioosi tai käyttää
valmista kirkastettua voita, jota saa erikoiskaupoista nimellä ghee. Toki voin
voi korvata myös kookosöljyllä tai maidottomalla margariinilla, jos sitä käyttää.
VILJATTOMAT JA
SOKERITTOMAT KANELIÄSSÄT
(noin 40 pientä
ässää)
100g (kirkastettua)
voita tai kookosöljyä
1dl erytritolia
20 tippaa
vaniljasteviaa
0,25tl
vaniljajauhetta
2 munaa
2rkl vettä
1dl mantelijauhetta
0,75dl kookosjauhoja
1tl psylliumia
1tl leivinjauhetta
1tl ceyloninkanelia
(tai maun mukaan)
Vatkaa pehmeä rasva, erytritolia, vaniljajauhe ja stevia
kuohkeaksi vaaleaksi vaahdoksi. Lisää joukkoon muna ja vesi vatkaten ja lisää
lopuksi joukkoon keskenään sekoitetut kuivat aineet ja vatkaa sekaisin. Anna
taikinan seistä hetki, jotta se kiinteytyy ja laita taikina sitten
pursotinpussiin. Pursota taikinasta S-kirjaimen mallisia pikkuleipiä
leivinpaperoidulle pellille. Paista ässiä uunissa 175C noin 15 minuuttia,
kunnes ne saavat väriä. Anna jäähtyä täysin, jolloin ne muuttuvat mureiksi.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti