En ole maksaruokien suuri ystävä, mutta maksalaatikko
silloin tällöin on ihan hyvää, varsinkin jos valmistuksessa on käytetty jotain
miedompaa maksaa kuten vasikanmaksaa. Myös poronvasan maksa on sopivan mietoa
makuuni. Olin tilannut jo vuosi sitten Deliporosta poroa ja päätin näin joulun
alla valmistaa siitä maksalaatikkoa kahdella eri tavalla.
Tässä on niistä ensimmäinen ja perinteisempi. Meillä
maksalaatikko valmistetaan normaalisti riisipuuron, mutta tällä kertaa kokeilin
valmistaa laatikon viljattomasti ja maidottomasti käyttäen kvinoaa ja
cashewmaitoa. Maitona voi toki käyttää muutakin haluamaansa (makeuttamatonta)
maitoa. Lehmänmaito, kerma tai vaikka kasvisliemi sopivat myös. Tämä ohje
mukailee hyvin pitkälti äitini reseptiä, toisessa versiossa on laatikko tehty
muulla tavoin ja myös ilman kananmunaa.
VILJATON JA MAIDOTON
MAKSALAATIKKO KVINOALLA
1,5dl kvinoaa
3dl vettä tai
haluamaasi kasvimaitoa
½tl suolaa
300g poronvasan
maksaa tai muuta maksaa jauhettuna/hienonnettuna
½ erittäin iso makea
sipuli silputtuna ja kuullotettuna öljyssä
2 isoa munaa
4tl meiramia
3dl kasvimaitoa
1,25dl paksua
omenasosetta
(halutessasi
lisämakeutta esim. siirapilla, hunajalla tms.)
0,75tl suolaa
½tl maustepippuria
Huuhtele kvinoa huolellisesti tiheässä siivilässä juoksevan
veden alla. Keitä kvinoa kypsäksi suolalla maustetussa vedessä/kasvimaidossa,
noin 10-15 minuuttia. Lisää joukkoon loput aineet ja kaada seos voideltuun
(voi/öljy) uunivuokaan. Paista 200C uunissa noin 1h. Laatikon voi valmistaa jo
hyvissä ajoin ennen joulua ja pakastaa kypsänä tai raakana.
Olen tehnyt maksalaatikkoa kukkakaalipyreeseen, toimii!!
VastaaPoistaHyvä idea! :)
PoistaAivan ihana resepti! Mitä muuten ehdottaisit omenasoseen tilalle mikäli sitä ei pysty syömään? Käykö porkkanasose tai kurpitsasose? :)
VastaaPoistaKiitos! :) Uskoisin, että kumpikin ehdottamasi varmaan toimivat. Päärynä on myös hyvä korvike omenalle, jos sitä pystyy käyttämään :)
PoistaKiitos hyvästä oheesta :)! Kärsiiköhän maku ja rakenne, jos laatikon pakastaa?
VastaaPoistaEn ole kokeillut, mutta uskon että kestää pakastuksen oikein hyvin :)
Poista