Tässä on taas yksi järjetön idea minkä keksin. Pidän kovasti
leipäjuustosta ja sitä tekee toisinaan mieli. Toisinaan syön pieniä määriä
maitotuotteita eikä niistä aiheudu mitään ongelmia, joten sen puoleen voin
nauttia erityisistä maitoherkuista silloin tällöin. Lukijakuntaani kuuluu
kuitenkin paljon niitä jotka eivät voi tai halua käyttää maitotuotteita
lainkaan. Mielessä on pyörinyt jo jonkin aikaa kehitellä maidoton leipäjuusto.
Ja niinhän minä sitten kehittelin ja pitää todeta, että mielestäni sekä maku,
että koostumus on melko aidon oloinen. Samanlaista nitinä-ääntä ei tosin tule
tätä syödessä kuin jos söisi aitoa leipäjuustoa tai juustoleipää, miksi sitä
kukin tahtookin kutsua. Minulle käy molemmat! :)
Juuston pohjana toimii paahtamattomat cashewpähkinät, sillä
niissä on mielestäni kermaisin ja täyteläisin maku. Nesteenä käytin Alpron
makeuttamatonta kookos-riisijuomaa, sillä siinä on luontaisesti makeahko maku.
Leipäjuustossahan on myös luonnostaan hieman sekä makea, että suolainen maku.
Maidon makeus ei mielestäni riittänyt, joten lisäsin hieman erytritolia, mutta
sen voi korvata myös aivan tavallisella sokerilla. Sakeutin seoksen
ksantaanilla, jolloin ajattelin juuston toimivan myös kuumennettuna ja lopuksi
hyydytetään massasta luustoleivän tapainen herkku agar agarilla. Halutessaan
voi käyttää toki mitä tahansa kasvimaitoa, mutta maku tosin hieman saattaa
muuttua. Kannattaa maistella seosta ennen ksantaanin lisäystä kunnes makeus ja
suolaisuus on kohdillaan, jos käytät muuta maitoa.
Ensimmäinen kokeilu onnistui muuten, mutta koostumus jäi
liian pehmeäksi. Pienen viilauksen jälkeen juusto kuitenkin onnistui jo paremmin. Hiukan pehmeäksi koostumus jäi, agarin käytössä vielä opettelua. Helpommalla pääsee, kun käyttää agarin tilalla liivatetta. Tosin lopputulos ei ole sitten vegaaninen. Liivatelehtiä käyttäisin ihan reilusti, jolloin lopputuloksesta tulee kunnolla kiinteä, kuten oikea leipäjuusto. Koska
leipäjuuston pinta on paistettu, niin halusin omaankin juustooni samanlaista
fiilistä. Käytin työvälineenä kaasupoltinta eli tohotinta, mutta samaa voisi
kokeilla kuumassa uunissa grillivastusten alla. Juusto tarjoillaan tietenkin
lakkahillon kera, jota minulla ei tosin nyt ollut, aprikoosihillo hoitakoon
homman :)
MAIDOTON JA
VEGAANINEN LEIPÄJUUSTO
3dl cashewpähkinöitä
3,5dl makeuttamatonta
kookos-riisijuomaa (tai muuta haluamaasi kasvimaitoa)
0,75tl suolaa
2-3tl erytritolia
(tai tavallista sokeria)
3rkl vettä
1,5tl ksantaania
5rkl agar agar
-hiutaleita
Vuoraa pienehkö matala vuoka tuorekelmulla.
Soseuta cashewpähkinät ja 1,5dl maitojuomaa tehosekoittimessa
sileäksi seokseksi. Mausta suolalla ja erytritolilla eli Karppisokerilla. Jätä
seos tehosekoittimeen odottamaan.
Laita 2dl maitojuomaa ja vesi pienehköön kattilaan ja
sekoita joukkoon agar agar -hiutaleet. Anna hiutaleiden turvota 5 minuuttia. Kuumenna
seos kiehuvaksi ja keitä seosta reilu 5 minuuttia. Laita tehosekoitin käyntiin
ja lisää joukkoon ksantaani ripotellen ja heti perään kuuma agar-seos. Kun seos
on sekaisin, kaada se kelmutettuun vuokaan ja anna hyytyä. Seos hyytyy
huoneenlämmössäkin, mutta kylmä nopeuttaa hyytymistä. Kun suos on hyytynyt, ota
tuorekelmu juuston alta pois ja tee pintaan tummia jälkiä kaasupolttimella tai
käytä juustoa kuumassa uunissa grillivastusten alla. Anna juuston jäähtyä ja
tarjoile esimerkiksi lakkahillon kanssa.
Huikeeta! Pakko kokeilla.
VastaaPoista:) Toivottavasti onnistuu. Taikina on tosi paksua, kun lisää ksantaanin ja sitten kun lisää agarin, niin se jähmettyy melkein heti tai siis siinä käy lopulta niin että se jääkin pehmeäksi. Hankala selittää. Pitää olla ripeä. Uskoisin, että liivatteella homma sujuisi helpommin, ja toimii varmemmin. Sitten se ei tietenkään olisi enää vegaaninen, jos sitä tahtoo :)
Poista