Ranskalaiset vohvelit ovat aina kuuluneet
perhepiirissämme juhlapöydän välttämättömiin tarjottaviin. Ne maistuvat
kaikille ja aina kun niitä on pöydässä, tulee juhlallinen olo.
Niille, joille ranskalaiset vohvelit eivät ole tuttuja
kerrottakoon, että kyseessä on kermainen voitaikina kaulittuna ohueksi levyksi,
jonka pintaan ripotellaan sokeria ennen paistoa. Paistamisen jälkeen kaksi
vohvelikuorta laitetaan vastakkain ja väliin laitetaan kahvilla maustettua
voikreemiä.
Alkuperäinen resepti, jolla äitini aina leipoo
vohvelit, on peräisin pitokokki Elssi Lanneelta. Alapuolella kuvassa oleva
käsinkirjoitettu resepti on ilmeisesti myös hänen kirjoittamansa. Vuotta en
valitettavasti tiedä. Elssi kävi aikoinaan taloudessamme leipomassa ja oli myös
kokkina vanhempieni häissä 80-luvun taitteessa. Näihin vohveleihin kiteytyy
paljon historiaa ja muistoja!
Alkuperäiset vohvelit sisältävät paljon epäterveellisiä ei-niin-terveellisiä
aineita eli reilusti sokeria ja vehnäjauhoja ja maitotuotteita välttelevien
harmiksi vielä sitäkin enemmän voita. Mutta ah miten ihania kaloripommeja ne
ovatkaan! :)
Nämä ovat aina olleet yksi suurimmista suosikeistani.
Joten tietysti minun oli pakko kokeilla näitten valmistamista gluteenittomana
ja sokerittomana. Parin epäonnistuneen kokeilun jälkeen homma alkoi toimia.
Valitettavasti en saanut gluteenittomista versioista lehteviä kuten
alkuperäiset vehnävohvelit ovat, mutta maku oli mielestäni jopa parempi, sillä
kaura toi mukavaa lisämakua vohveleihin.
Alkujaan yritin tehdä näitä täysin ilman viljaa, mutta
siitä ei tullut yhtään mitään joten annoin sen verran periksi, että kelpuutin
näihin gluteenittoman kaurajauhon. Eihän näitä ole joka päivä tarkoitus
syödäkään (ai ei vai??)
Mielestäni täytteen voi on ehdoton! Tarvittaessa sen voi kirkastaa tai jos käyttää maidotonta margariinia, niin sekin käy, mutta maku ei ole yhtä hyvä (oma mielipiteeni, en ole koskaan käyttänyt margariineja).
Alla on ohje ja kuvat sekä perinteisille, että
gluteenittomille vohveleille.
KAURAISAT GLUTEENITTOMAT RANSKALAISET VOHVELIT
(noin 20-25kpl)
100g
voita (tai maidotonta margariinia)
120g
gluteeniton täysjyväkaurajauho
1tl
psylliumia
3rkl
´haluamaasi kasvimaitoa
Päälle:
erytritolia
eli Karppisokeria (tai sokeria)
Täyte:
40g
voita tai maidotonta margariinia
1/4tl
vaniljajauhetta
½
munan keltuaista
noin 1rkl
vahvaa kylmää kahvia
Nypi
voi, jauhot ja psyllium kevyesti sekaisin. Sekoita
joukkoon kasvimaito ja laita taikina hetkeksi jääkaappiin.
Kauli
taikina ohueksi levyksi käyttäen mahdollisimman vähän kaurajauhoja apuna ja
leikkaa taikinapyörällä pieniksi neliöiksi, noin 3cmx3cm. Ripottele niiden päälle
erytritolia ja pistele haarukalla.
Paista
200C, kunnes ovat kauniin kullan värisiä (n. 8-10min).
Täytettä
varten vaahdota voi, vanilja ja erytritoli. Lisää vatkaten keltuainen ja kahvi.
Laita
jäähtyneen neliön päälle VAROVASTI täytettä ja laita toinen neliö päälle.
Kiitos ohjeesta. Täytyypä kokeilla.. jouluksi
VastaaPoista:) Nämä sopivat täydellisesti jouluun!
PoistaIhana ohje. Kaurajauho on jo kauppalistalla 😊.
VastaaPoista:)
PoistaHei! Oletko kokeilla pakastaa näitä? Voisi tehdä sitten hyvissä ajoin valmiiksi. -Elina
VastaaPoistaMoi Elina! Olen pakastanut ja sovetuvat erinomaisesti pakastettaviksi. Mielestäni näitä kannattaa tosiaan tehdä kerralla ainakin tuo yksi satsi, kun hommaan alkaa. On meinaan sen verran hyviä, että juhlissa hupenevat alta aikayksikön! Ensin jokainen ottaa yhden, sitten toisen, kolmannen, neljännen.... ;)
Poista