Sain lukijatoiveen viljattomasta, sokerittomasta (tai
ainakin vähäsokerisesta) ja vähähiilihydraattisesta hedelmäkakusta. Pidän
kovasti hedelmäkakusta, joten mikäpä siinä, mieluinen haaste! Muistan äitini
tehneen vuosia sitten todella herkullista ja mehevää hedelmäkakkua, joten
etsimme ohjeen arkistojen kätköistä ja muokkasin ohjeen korvaamalla sokerin
erytritolilla ja stevialla ja
vehnäjauhot kookos- ja mantelijauhoilla.
Alkuperäiseen kakkuun tuli myös tummaa suklaata rouhittuna
sekä mantelirouhetta. Jätin suklaan pois, sillä pidän enemmän suklaattomasta
hedelmäkakusta. Ensimmäiseen kokeiluversioon käytin mantelirouhetta. Reseptin
toivoja sanoi, että kakussa voi vähähiilihydraattisuudesta poiketen käyttää
valmiita kandeerattuja hedelmiä, joita saa leivontahyllystä, mutta halusin
tehdä kakusta hieman terveellisemmän ja korvasin ne silputuilla sekahedelmillä
(pussista), käytin siis luumuja, aprikooseja ja omenoita. Toki voit käyttää
mitä hedelmiä tahdot, rusinat ja kirsikat sopivat myös, mutten voi sietää cocktailkirsikoita!
Alkuperäisessä versiossa oli myös hillottuja appelsiininpaloja, mutta korvasin
ne appelsiinimehulla, jossa oli hedelmälihaa mukana.
Kakku onnistui ihan hyvin jo ensimmäisellä kokeilukerralla.
Se oli maukasta ja ihan mehevää, mutta omaan makuuni hieman liian murenevaista.
Tässä kohtaa voisi ehkä sanoa kuivaa, mutta se tarkoittaisi sitä vain
murenevaisuuden osalta, sillä suutuntuma ei ollut kuiva ja käymään tullut
naapurikin totesi sen olevan hyvää eikä lainkaan kuivaa. Kakusta sai leikattua ihan
viipaleitakin, mutta halusin siitä silti rakenteeltaan hieman kiinteämmän.
Toiseen versioon lisäsin hieman nestettä ja psylliumia
mehevämmän lopputuloksen aikaansaamiseksi. Samalla lisäsin hieman
leivinjauhetta, sillä ensimmäisellä kerralla kakku ei kohonnut lainkaan. Johtuu
tosin varmaan myös erittäin kiinteästä taikinasta. Samalla jätin mantelirouheen
pois, sillä epäilin sen aiheuttavan myös murumaisuutta ja onhan kakussa ja
mantelijauhetta, jota haluan omaan hedelmäkakkuuni. Näin kakusta tuli vähemmän
murumainen ja maku oli vähintään yhtä hyvä kuin mitä muistelin sen olleen myös
lapsuudessani!
VILJATON JA
VÄHÄHIILIHYDRAATTINEN HEDELMÄKAHVIKAKKU
150g voita (tai
maidotonta margariinia, kookosöljyäkin voi kokeilla)
1,25dl erytritolia (tai kookossokeria paleoon, jätä silloin stevia pois)
25 tippaa vaniljasteviaa
2 isoa munaa
4rkl appelsiinimehua
2½rkl haluamaasi
kasvimaitoa tai maitoa/kermaa
2dl mantelijauhetta
0,75dl kookosjauhoja
2tl psylliumia
1tl ksantaania
150g kuivahedelmiä
hienoksi silputtuna
1½tl leivinjauhetta
Vatkaa rasva, erytritoli ja stevia vaahdoksi ja lisää munat
vatkaten. Lisää sitten nesteet ja keskenään sekoitetut kuivat aineet (sekoita
niiden joukkoon myös hedelmät) ja sekoita taikina tasaiseksi. Kaada seos
huolellisesti voideltuun ja jauhotettuun noin 19cm kahvikakkuvuokaan. Tasoita
pinta ja paista kakkua uunissa 175C noin 40 minuuttia kunnes se on kypsä.
Tarkkaile kakkua paistamisen aikana ja kun sen pinta alkaa saada väriä, laita
sen päälle leivinpaperi, jottei pinta tummu liikaa. Anna kakun jäähtyä hetki ja
kumoa se. Parhaimmillaan vasta muutaman päivän päästä.
Mikä olis paras vaihtoeto maidolle? Meillä on myös lapsen lapsi joka on allerginen myös munille ja maidolle Toinen voi syödä munia.. Täällä mummu metsästää reseptejä
VastaaPoistaRiippuu siitä mihin sitä käyttää esim. sellaisenaan juotavaksi tai esim. kaakaoon? Suolaisiin ruokiin (mihin), leivonnaisiin (mihin) jne. Onko muita annergioita (esim. pähkinä, manteli, kookos, soija, viljat jne.)? Ja sitten tietysti yksi tärkeä asia eli makumieltymykset :) Itse olen aika huolettomasti korvannut perusmaidon kasvimaidoilla joita voi toki tehdä itse (ohje löytyy blogista) mutta kaupassa on jo aika kattava valikoima esim. manteli, cashw, hasselpähkinä, riisi, soija, kaura, hirssi, tattari, kookos...hassel on hieman makeaa, riisi hieman enemmän makeaa, cashew melko rasvattoman maidon oloista (ja nyt siis puhun maullisesti), kookosjuoma taas ehkä lähimpänä maidon makua (ei maistu melkeimpä yhtään kookokselle, se peltitölkissä myytävä kookosmaito on sitten eri asia). Kaurassa aika viljaisa maku ja soijassa vähän hernemäinen maku, mutta ihan ok, tosin riippuu paljon merkistäkin. Kasvimaidoissa (joita siis myydään nimellä "-juoma") on vielä makeutettuja ja makeuttamattomia sekä esim. vaniljalla tai kaakaollamaustettuja versioita, itse käytän vain makeuttamattomia ja omat suosikkini ovat kookos, manteli ja cashew. :)
PoistaNäyttääpäs hyvältä! Huomauttaisin otsikosta, siinä lukee kaksi kertaa sokeriton :)
VastaaPoistaKiitos huomatuksesta! Nyt se on korjattu. :)
PoistaMiks tuo pallo ..?
VastaaPoistaKuusenkoristepallo
PoistaHeips! Jos haluaa noudattaa tuota paleo-ohjeistusta, niin vaihdetaanko SEKÄ erytritoli ETTÄ stevia kookossokeriin? Kiitos!
VastaaPoistaKyllä. Käytän erytritolin ja stevian yhdistelmää kolmesta syystä:
Poista1. Erytritoli isommissa määrissä kiteytyy eikä sula kuten normaali sokeri. Välttääkseni tämän vähennän erytritolin määrää ja makeuden vajetta paikkaan stevialla.
2. Erytritoli on noin 70-80% tavallisen sokerin makeudesta, joten lisä makeus stevialla. Lue edellinen kohta. :)
3. Erytritolissa on hieman viileä jälkimaku (kuten ksylitolissa), stevian ominaismaku/jälkimaku on taas "lämmin", lakritsimainen, joten ne yhdessä toimivat hyvin ja vähentävät kummankin ominaismakuja joten lopputulos on siten parempi.
Eli jos korvaat erytriolin millä tahansa sokerilla niin laita erytritolin määrä sokeria ja jätä samalla myös stevia pois.
Minkäköhän verran hiilareita tulee per 100g, meinaa diabeetikolle pitäis saada tietoon :)
VastaaPoistaEn ole laskenut, mutta onko tällä kiire? Voin illemmalla laskea tai sitten huomenna. :)
PoistaLaskin hiilarit ja koko kakulle tuli noin 110. Määrää nostaa luonnollisesti nuo kuivatut hedelmät, mutta tuosta kakusta saa varmaan ainakin 20 sivistynyttä viipaletta :)
PoistaHeippa! Olipas mehevä kakku. Tosin kakkuni muistuttaa hedelmäkakkua vain etäisesti, jos käyttämäni appelsiinimehu lasketaan ;) Eli sovelsin ohjetta ja tein suklaisen appelsiinikakun. Hedelmien tilalle laitoin sokeritonta ja maidotonta suklaata vajaa 100g ja nesteeksi yhden appelsiinin (n.dl) mehun. Lisäksi raastoin appelsiinin kuoren taikinaan. Lopputulos oli oikein mehevä ja maukas.
VastaaPoistaOih, kuulostaa herkulliselta, nam! :)
Poista