Kun kysytään mitä ruokia tai herkkuja tulee mieleen sanasta
joulu, on monen vastaus todennäköisesti kinkun ja joulutorttujen ohessa
piparkakut. Piparkakkuja on pakko olla jouluna, vaikka eivät ne kuuluisikaan
suurimpiin suosikkeihin. Näin on ainakin minulla. Piparkakkujakin on
monenlaisia, on ohuita, on paksuja, on pehmeitä, on rapeita, on vaaleita ja
tummia ja eri jauhoin tai sokerein tehtyjä. Minusta parhaita ovat ohuet, rapeat
ja nekkumaiset piparkakut, paksut ja pehmeät tai vaihtoehtoisesti paksut, kovat
ja mauttomat pahvit eivät ole mieleeni. Tähän on tosin yksi poikkeus,
saksalaiset lebkuchenit.
Lebkuchenit ovat paksuja ja sitkeän pehmeitä ja kuorrutettu
usein sokerikuorrutteella tai suklaalla. Niissä on vahva ja hyvä piparkakun
maku. Lebkucheneihin käytetään runsaasti juoksevaa hunajaa, jonka ansiosta
keksien rakenne jää pehmeäksi. Kehittelin oman ohjeen lebkucheneita mukaillen
ja sain kun sainkin aikaan pehmeitä keksejä. Maku oli hunajaisen voimakas.
Lisäksi käytin hieman tummaa melassisiirappia joka antoi kekseille tummemman
värin ja hieman maltaisen maun. Melassin voi toki korvata lisäämällä hunajan
määrää ja jos ei halua käyttää hunajaa (esimerkiksi vegaanit) on kookospalmusiirappi hyvä vaihtoehto.
Nämä keksit ovat vegaanisia käytettäessä kookossiirappia, sillä en lisännyt taikinaan myöskään munaa.
VEGAANISET JA
VILJATTOMAT SAKSALAISET LEBKUCHENIT
1dl hunajaa tai
kookospalmusiirappia
1rkl melassisiirappia
tai hunajaa/kookospalmusiirappia
5rkl
kookospalmusokeria
50g voita tai
kookosöljyä
1rkl ceyloninkanelia
1tl pomeranssia
½tl kardemummaa
1tl inkivääriä
½tl neilikkaa
0,25tl
muskottipähkinää
ripaus suolaa, jos
rasvassa ei ole
2rkl vettä tai
kasvimaitoa
1rkl pellavajauhetta
1,75dl kookosjauhoja
1tl soodaa
Laita hunaja, melassi, rasva ja mausteet kulhoon ja kuumenna
mikrossa, kunnes voi sulaa. Lisää joukkoon neste ja pellavajauhe. Sekoita ja
lisää kookosjauhot, joihin sooda on sekoitettu. Vaivaa taikina sekaisin ja
laita jääkaappiin kunnes taikina hieman kiinteytyy ja on kaulittavaa. Kauli
taikinasta noin ½cm paksu levy ja ota siitä muotilla kuvioita. Paista piparkakkuja
uunissa 175 noin 10-15 minuuttia. Anna jäähtyä täysin ja koristele haluamallasi
tavalla.
Oi, onkin ollut ikävä noita, kun lapsena tuli usein jouluna syötyä �� kuinka kauan piparit mahtavat säilyä? Ja mistä pellavajauhetta saa? Olen nähnyt kaupoissa vain
VastaaPoistarouhetta? Voiko sen korvata jollain tai jättää pois? ��
Kyllä nämä säilyvät jääkaapissa ainakin pari viikkoa. Olen jauhanut pellavat itse tehosekoittimessa. Mikä tahansa muukin vastaava vehje kyllä käy. En ole kokeillut miten toimii ilman pellavaa, mutta voit kokeilla korvata sen vaikka sillä kaupan rouheella, jos sinulla ei ole mahdollisuutta tehdä pellavajauhetta itse. :)
Poista