Jos joulupöydässä olisi vain yksi ruokalaji ja saisin sen
itsekkäästi valita, niin se olisi tässä! Tämä kalaresepti on ehdottomasti paras
mitä olen syönyt (ainakin raaoista kaloista). Idea ei ole täysin omani,
vaan tämä on minun versioni Valion ruokalehdessä muistaakseni 2000-luvun
alussa julkaistusta reseptistä. Kyseessä on glögi-sinappimarinoidut
graavilohiviipaleet carpaccion tyyliin tarjoiltuna.
Valion ohjeessa oli käytetty valmista glögiä ja tavallista sinappia. Halusin tehdä "glögitiivisteen" itse tähän marinadiin ja käytin puolukkamehua, omenasosetta ja appelsiinimehua joulumaustein maustettuna. Sinappina käytin Dijon tyylistä sinappia, jossa on siemenet mukana. Mielestäni maku on siinä parempi ja pienet siemenet näyttävät kivoilta kalan päällä. Jos ei halua tehdä itse "glögiä" niin helpoin versio tästä on sekoittaa omaan makuun sopivassa suhteessa sinappia ja kaupan valmista glögitiivistettä. Tiivistettä suosittelen laimennetun sijaan, lopputulos on nimittäin paljon maukkaampi siten!
Valion ohjeessa oli käytetty valmista glögiä ja tavallista sinappia. Halusin tehdä "glögitiivisteen" itse tähän marinadiin ja käytin puolukkamehua, omenasosetta ja appelsiinimehua joulumaustein maustettuna. Sinappina käytin Dijon tyylistä sinappia, jossa on siemenet mukana. Mielestäni maku on siinä parempi ja pienet siemenet näyttävät kivoilta kalan päällä. Jos ei halua tehdä itse "glögiä" niin helpoin versio tästä on sekoittaa omaan makuun sopivassa suhteessa sinappia ja kaupan valmista glögitiivistettä. Tiivistettä suosittelen laimennetun sijaan, lopputulos on nimittäin paljon maukkaampi siten!
Marinoidut lohet tarjotaan rucolapedin päällä ja pinnalle
ripotellaan parmesaanilastuja. Jos lehmänmaito ei käy, niin parmesaanin tilalle
sopii hyvin pecorino tai manchego (espanjalaista lampaanmaitojuustoa, hieman
parmesaanin tapaista). Täysin maidottomaan versioon voi käyttää itse tehtyä vegaanista parmesaania, joka tosin kannattaa säilyttää jääkaapissa viime
hetkeen asti, jotta se ei pehmenisi liikaa. Kuvia otettaessa ei jääkaapissa
ollut yhtään rucolaa, joten korvasin sen jäävuorisalaatilla, ja raastoin mukaan
hieman tuoretta piparjuurta. Hyvä korvike, mutta ensisijaisesti suosittelen
rucolaa! Tämä ruoka on myös oiva tarjottava niille, joita ällöttää raa'an kalan
vetelyys, nimittäin puolukan, omenan, appelsiinin ja sinapin sisältämän etikan
happamuus raakakypsentävät sopivasti kalaa ja sen koostumus on kiinteämpi.
GLÖGI-SINAPPIMARINOITU
GRAAVIKALA
noin 200g valmista
graavilohta ohuina siivuina
rucolaa (tai muuta
vihreää ja mielellään vahvan makuista)
parmesaania,
pecorinoa, manchegoa tai itse tehtyä vegaanista parmesaania
Marinadi:
1dl
puolukkasurvoksesta puristettua mehua
2-3rkl omenasosetta
tai mehua
1½rkl appelsiinimehua
½tl ceyloninkanelia
jauheena
½tl inkivääriä
jauheena
0,25tl neilikkaa
jauheena
0,25tl kardemummaa
jauheena
1rkl Dijon tyylistä
karkeaa sinappia tai muuta haluamaasi vahvaa sinappia
haluamaasi makeutusta
maun mukaan (marinadin tulisi olla vahvaa mutta hieman makeaa)
Sekoita marinadin aineet keskenään. Laita astiaan
kerroksittain marinadia ja lohiviipaleita. Peitä ja laita jääkaappiin
marinoitumaan muutamaksi tunniksi (tai pidempään). Silppua tai revi rucola
tarjoiluastialle ja laita sen päälle lohiviipaleet (jätä ylimääräinen marinadi
käyttämättä). Tarjoile parmesaanin (tai muiden vaihtoehtojen) kera.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti