Sivut

keskiviikko 25. marraskuuta 2015

Glögi-sinappimarinoitu graavikala (munaton, gluteeniton, vähähiilihydraattinen, sokeriton, maidoton ja paleo vaihtoehto)


Jos joulupöydässä olisi vain yksi ruokalaji ja saisin sen itsekkäästi valita, niin se olisi tässä! Tämä kalaresepti on ehdottomasti paras mitä olen syönyt (ainakin raaoista kaloista). Idea ei ole täysin omani, vaan tämä on minun versioni Valion ruokalehdessä muistaakseni 2000-luvun alussa julkaistusta reseptistä. Kyseessä on glögi-sinappimarinoidut graavilohiviipaleet carpaccion tyyliin tarjoiltuna.

Valion ohjeessa oli käytetty valmista glögiä ja tavallista sinappia. Halusin tehdä "glögitiivisteen" itse tähän marinadiin ja käytin puolukkamehua, omenasosetta ja appelsiinimehua joulumaustein maustettuna. Sinappina käytin Dijon tyylistä sinappia, jossa on siemenet mukana. Mielestäni maku on siinä parempi ja pienet siemenet näyttävät kivoilta kalan päällä. Jos ei halua tehdä itse "glögiä" niin helpoin versio tästä on sekoittaa omaan makuun sopivassa suhteessa sinappia ja kaupan valmista glögitiivistettä. Tiivistettä suosittelen laimennetun sijaan, lopputulos on nimittäin paljon maukkaampi siten!

Marinoidut lohet tarjotaan rucolapedin päällä ja pinnalle ripotellaan parmesaanilastuja. Jos lehmänmaito ei käy, niin parmesaanin tilalle sopii hyvin pecorino tai manchego (espanjalaista lampaanmaitojuustoa, hieman parmesaanin tapaista). Täysin maidottomaan versioon voi käyttää itse tehtyä vegaanista parmesaania, joka tosin kannattaa säilyttää jääkaapissa viime hetkeen asti, jotta se ei pehmenisi liikaa. Kuvia otettaessa ei jääkaapissa ollut yhtään rucolaa, joten korvasin sen jäävuorisalaatilla, ja raastoin mukaan hieman tuoretta piparjuurta. Hyvä korvike, mutta ensisijaisesti suosittelen rucolaa! Tämä ruoka on myös oiva tarjottava niille, joita ällöttää raa'an kalan vetelyys, nimittäin puolukan, omenan, appelsiinin ja sinapin sisältämän etikan happamuus raakakypsentävät sopivasti kalaa ja sen koostumus on kiinteämpi.
GLÖGI-SINAPPIMARINOITU GRAAVIKALA
noin 200g valmista graavilohta ohuina siivuina
rucolaa (tai muuta vihreää ja mielellään vahvan makuista)
parmesaania, pecorinoa, manchegoa tai itse tehtyä vegaanista parmesaania

Marinadi:
1dl puolukkasurvoksesta puristettua mehua
2-3rkl omenasosetta tai mehua
1½rkl appelsiinimehua
½tl ceyloninkanelia jauheena
½tl inkivääriä jauheena
0,25tl neilikkaa jauheena
0,25tl kardemummaa jauheena
1rkl Dijon tyylistä karkeaa sinappia tai muuta haluamaasi vahvaa sinappia
haluamaasi makeutusta maun mukaan (marinadin tulisi olla vahvaa mutta hieman makeaa)
Sekoita marinadin aineet keskenään. Laita astiaan kerroksittain marinadia ja lohiviipaleita. Peitä ja laita jääkaappiin marinoitumaan muutamaksi tunniksi (tai pidempään). Silppua tai revi rucola tarjoiluastialle ja laita sen päälle lohiviipaleet (jätä ylimääräinen marinadi käyttämättä). Tarjoile parmesaanin (tai muiden vaihtoehtojen) kera.







Ei kommentteja:

Lähetä kommentti