Sivut

sunnuntai 8. marraskuuta 2015

Thaimaalainen täytetty munakas (maidoton, vähähiilihydraattinen, gluteeniton, viljaton, sokeriton, paleo vaihtoehto)


Munakas on hyvä, mutta toisinaan vähän tylsä ruoka. Täytettynä se on jo paljon parempi, mutta kun senkin tekee thaimaalaisittain niin, johan alkoi kiinnostaa. Täytteeksi voi laittaa mitä itse haluaa. Alla ehdotukseni. Tyypillisesti Thaimaalainen munakas on maustettu kalakastikkeella, niin nytkin, mutta jos et halua käyttää sitä tai olet allerginen sille, niin laita tilalle makusi mukaan suolaa. Soijakastiketta ei kannata käyttää munissa, sillä se värjää seoksen ruman väriseksi.

Suosittelen käyttämään paistamisessa suurta matalareunaista pannua, mielellään tarttumattomalla pinnalla tai ainakin käyttämään paistamisessa sen verran öljyä, että munakas irtoaa vaivatta pannusta. Muuten homma ei toimi! Paista munakkaasta riittävän ohut, jotta se on helppo taitella, mutta älä myöskään paista siitä hengettömän ohutta, sillä muuten se helposti repeää. 2 isoa munaa on yleensä sopiva 28cm pannulle.
Tämä on myös kiva idea lapsille tarjottavaksi. Heille munakkaan voi jättää viiltämättä ja antaa heidän itse aukaista pakettinsa. Pientä yllätystä syömistapahtumaan!


THAIMAALAINEN TÄYTETTY MUNAKAS
(1 munakas)

Täyte:
100g jauhelihaa
1 todella pieni porkkana pieneksi kuutioituna
pieni pala sipulia silputtuna
1 valkosipulin kynsi silputtuna
1tl inkiväärijauhetta
valkopippuria maun mukaan
gluteenitonta soijakastiketta tai suolaa maun mukaan
1rkl limen mehua
½ tomaatti pieneksi kuutioituna
3 pientä ohutta vihreää parsaa pieninä paloina
nippu persiljaa silputtuna


Munakas:
2 isoa munaa
1tl kalakastiketta tai suolaa maun mukaan

Riko munat pieneen kulhoon ja lisää kalakastike ja vatkaa haarukalla kunnes munaseos on tasaista, eikä seoksessa ole erillisiä osia valkuisesta tai keltuaisesta.
Valmista täyte lisäämällä pannuun jauheliha, kun se on lähes kypsää lisää porkkana, sipuli, valkosipuli, inkivääri, valkopippuri ja soija. Paista seosta kunnes kasvikset saavat hieman väriä. Lisää seokseen limen mehu ja tomaatit. Kypsennä vielä hetki ja lisää lopuksi joukkoon parsa, näin se pysyy rapeana, mutta jos haluat, voit lisätä sen aikaisemminkin. Lisää lopuksi joukkoon persilja.
Paista munaseoksesta yksi iso ohuehko munakas keskilämmöllä. Kun munakas on hyytynyt, lisää keskelle täyte, mutta jätä reunoista reilusti paljaaksi. Käännä munakkaasta vastakkaiset puolet (paljaat reunat) täytteen päälle eli muodostuu neliön mallinen paketti. Voit lopuksi painaa keskeltä hieman lastan kanssa munakasta litteämmäksi. Aseta laitanen väärin päin munakkaan päälle ja kippaa lautanen ja pannu ympäri. Nosta pannu ja toivon mukaan munakas irtoaa pannusta ja lautasella on kaunis munakasnyytti.
Tee munakkaan pintaan ristiviilto ja tarjoile munakas joko kiinni tai avattuna. Vaihtoehtoisesti voi munakkaan tarjoilla siten, että jokainen ruokailija saa itse avata munakaspaketin, jolloin täyte on yllätys! :)
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti